PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Ο γιγάντιος κρατήρας «Ελλάς» στον πλανήτη Άρη

Όλυμπος και Ελλάδα μαζί!
Όλυμπος και Ελλάδα παντού! Mount Olympus & Greece-Hellas together and everywhere!
Ο γιγάντιος κρατήρας «Ελλάς» στον πλανήτη Άρη θα μπορούσε να «καταπιεί» το Έβερεστ. Το βουνό «Ολυμπος» είναι το ψηλότερο στο ηλιακό μας σύστημα...
όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ Τζον Γκράνσφελντ- είχε εκτός των άλλων και δύο ελληνικά ονόματα:
Η μέχρι τώρα χαρτογράφηση αποκάλυψε μεταξύ άλλων, τον γιγάντιο κρατήρα «Ελλάς» που, με βάθος 8 και διάμετρο 2.300 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να «καταπιεί» ολόκληρο σχεδόν το Έβερεστ.
Ακόμα πιο παράξενο είναι ένα βουνό, που ονομάζεται Όλυμπος.
Είναι το ψηλότερο στο ηλιακό μας σύστημα, τριπλάσιο σε ύψος από το Έβερεστ. Αν ήταν στη Γη, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύση Σιμόπουλο, η βάση του θα κάλυπτε ολόκληρη την Ελλάδα και το Αιγαίο μαζί.
Όπως πολλά βουνά του κόκκινου πλανήτη είναι και αυτό ηφαίστειο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένας κρατήρας με διάμετρο 80 χιλιομέτρων.
Ο τεραστίων διαστάσεων Όλυμπος του Άρη είναι από τα «νεότερα» βουνά του πλανήτη και δημιουργήθηκε κατά τη λεγόμενη «Αμαζόνια Περίοδο» -όταν οι πτώσεις μετεωριτών άνοιξαν κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη.
Είναι δε γνωστόw στους αστρονόμους από τον 19ο αιώνα. Μορφολογικά μοιάζει με τα μεγάλα ηφαίστεια που δημιουργήθηκαν στο σύμπλεγμα των νησιών της Χαβάης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget