PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Τα τέλεια μελομακάρονα!

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κανά δυο κιλάκια παραπάνω δεν γίνεται.Για να φτάσουμε στα τέλεια μελομακάρονα κάναμε πολλές, μα πολλές δοκιμές και ξανά δοκιμές. Στο τέλος όμως αποζημιωθήκαμε με τα πιο ζουμερά από μέσα, τραγανά απ’ έξω, αρωματισμένα με τα χειμωνιάτικα μπαχάρια, μελομακάρονα ΤΕΛΕΙΑ που δοκιμάσατε ποτέ!!!
Ακολουθείστε τις οδηγίες, φτιάξτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά να μοσχομυρίσει όλο το σπίτι και απολαύστε τις μικρές μπουκίτσες με την απίθανη γεύση. Καλές Γιορτές!!!!
Κύριο Συστατικό : αλεύρι, σιμιγδάλι
Είδος Πιάτου : παραδοσιακό, γλυκό
Χώρα Προέλευσης: Ελληνικό
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Αναμονής : -
Χρόνος Μαγειρέματος : 18-24 λεπτά για κάθε παρτίδα
Τρόπος Μαγειρέματος : φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτριο

ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
480ml νερό
750γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150γρ. γλυκόζη (θα τη βρείτε εύκολα στο super market)
1 ξύλο κανέλα και ½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
1 ολόκληρη φλούδα πορτοκαλιού
200γρ. μέλι
Για τη ζύμη
150ml νερό
25ml ρούμι λευκό ή μαύρο
40γρ. μέλι
160γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
6γρ. αμμωνία
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα (4γρ.)
½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο (2γρ.)
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη (2γρ.)
930γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
80γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200γρ. καρύδι ψίχα – πούδρα τριμμένο
170ml ηλιέλαιο
50ml. ελαιόλαδο
200γρ. βούτυρο 82% λιπαρά λιωμένο
(Μη βάλετε φρέσκο βούτυρο – παρόλο που μας αρέσει γιατί θα καλυψει αρκετά το φίνο άρωμα των μπαχαρικών)
100γρ. χοντροκοπανισμένο καρύδι - για το πασπάλισμα από πάνω

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι, γιατί θα πρέπει να κρυώσει για σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα. Πρέπει να το φτιάξουμε και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, γύρω στους 18-20ο C.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε σημείο σχεδόν βρασμού για 3-4 λεπτά, χωρίς να ανακατατεύουμε!!! Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πάρει μια υφή πιο παχύρευστη όπως αυτή του σιροπιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Αν βιαζόμαστε να κρυώσει, μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος το οποίο το βάζουμε σε κρύο μπεν μαρί με παγάκια από κάτω.
Για τη ζύμη κοσκινίζουμε το αλεύρι με την αμμωνία και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το καρύδι, το σιμιγδάλι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το λιωμένο βούτυρο, το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη άχνη και το ρούμι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά και ζυμώνουμε πολύ απαλά και για πολύ λίγο. Όσο χρειαστεί για να ανακατευτούν τα υλικά. Τα μελομακάρονα όσο λιγότερο τα πλάθουμε τόσο πιο αφράτα γίνονται, άλλωστε δεν πρέπει να τα ζυμώνουμε πολύ γιατί θα αποβάλλουν το λάδι στα χέρια μας.
Πλάθουμε σε μικρά σχήματα (εμένα μου αρέσουν οι μπουκίτσες) και κάνουμε σχήματα με ένα πιρούνι επάνω τους. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170-180ο C ανάλογα το φούρνο μας για 18 λεπτά όταν είναι μπουκίτσες και γύρω στα 25 λεπτά όταν είναι κανονικά.
Όπως τα βγάζουμε από το φούρνο τα ρίχνουμε καυτά μέσα στο κρύο σιρόπι και τα «κρατάμε» κάτω, μέσα στο σιρόπι με μια σπάτουλα με χεράκι. Τα αφήνουμε λίγα λίγα μέσα στο σιρόπι κάθε φορά για 15-20 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το καρύδι... Τρώμε τα μισά σιροπιάζοντας εμείς και όσοι είναι στο σπίτι και τους έχουν μυρίσει. Καλές Γιορτές!!!

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget