PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Αεροπορικούς βομβαρδισμούς δυτικά του Ευφράτη

Αεροπορικούς βομβαρδισμούς δυτικά του Ευφράτη,- στη βόρεια Συρία, φέρεται να εγκαινίασε η Ρωσία, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα για να διαβούν τον ποταμό οι χερσαίες κουρδικές δυνάμεις.
Την είδηση μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας παράλληλα την πληροφορία που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι στο ελεγχόμενο από τις κουρδικές δυνάμεις Κομπάνε βρίσκεται ο Μπρετ Μακ Γκέρκ, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, συνοδευόμενος από γάλλους και βρετανούς αξιωματούχους.
Κουρδική πηγή επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ότι ο αμερικανός αξιωματούχος είχε το Σάββατο επαφές με εκπροσώπους των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας», ενός από τους συνασπισμούς δυνάμεων που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και τον οποίο απαρτίζουν οι Κούρδοι του PYD και Άραβες της περιοχής αντίθετες προς τους τζιχαντές. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι κατά της συζητήσεις ετέθησαν επί τάπητος τα στρατιωτικά σχέδια για την αντιμετώπιση της ISIS.
Το ενδεχόμενο να διαβούν οι κουρδικές δυνάμεις του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) τον Ευφράτη έχει θορυβήσει το τελευταίο διάστημα την Αγκυρα, καθώς ανησυχεί ότι ολόκληρη η συρο-τουρκική μεθόριος θα περάσει στον έλεγχο του PYD, προέκταση του κουρδικού ένοπλου κινήματος της Τουρκίας PKK. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα χάσει τη γεωγραφική της συνέχεια όχι μόνο με τις περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά κυρίως με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης τις οποίες υποστηρίζει ανοικτά. Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα να έχει η Τουρκία γείτονές της μόνο τις κουρδικές δυνάμεις στο μαλακό υπογάστριό της, στο σύνολο δηλαδή των νότιων χερσαίων συνόρων της, που περιλαμβάνουν την ελεγχόμενη από τις δυνάμεις των πεσμέργκα ιρακινή μεθόριο και τα σύνορα με τη Συρία, μέχρι σχεδόν τα παράλια της Μεσογείου.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία φέρεται να ενισχύει την παρουσία της στη Συρία με τέσσερα νέα υπερσύγχρονα καταδιωκτικά αεροσκάφη SU-35, λίγα μόλις 24ωρα μετά την καταγγελία της Τουρκίας για παραβίαση στις 29 Ιανουαρίου του τουρκικού εναέριου χώρα από τη ρωσική αεροπορία, γεγονός που κλιμάκωσε –για μία ακόμη φορά- τις σχέσεις των δύο χωρών.
Το Σάββατο, μετά τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την παραβίαση, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την επιθυμία του να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι είναι σε γνώση του ρώσου προέδρου το αίτημα του Ερντογάν, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση εάν θα πραγματοποιηθεί μία τέτοια συνάντηση.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στη Γενεύη καταβάλλονται διεθνείς προσπάθειες για να βρεθεί μία φόρμουλα διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβερνήσεως του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως την παρουσία των Κούρδων οι οποίοι αποκλείστηκαν κατόπιν τουρκικού βέτο.

Γιάννης Μανδαλίδης
Newsroom ΔΟΛ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget