PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Ανοικτό και το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος

Ανοικτό και το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματοςΗ δεύτερη εκλογική ημερομηνία, δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου, περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. Το σενάριο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καλή εκδοχή για το ελληνικό πρόγραμμα, που θέλει την αξιολόγηση να κλείνει με την εκταμίευση της δόσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και την παράλληλη έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες αυτές θέλουν τον χρόνο τους, κάποιοι στο Μαξίμου οριοθετούν την ολοκλήρωση της συζήτησης στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το διάστημα αυτό θεωρούν ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις και εκβιασμοί απ’ όλες τις πλευρές -από το ΔΝΤ αλλά και τον Β. Σόιμπλε-, προκειμένου η κυβέρνηση να συναινέσει τελικά στις δύσκολες και επώδυνες απαιτήσεις των σκληρών δανειστών, που ζητούν νέα μέτρα. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται διχασμένα. Αλλοι υποστηρίζουν ότι και σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι οι εθνικές εκλογές, καθώς η κυβέρνηση θα πάρει ένα μεγάλο ρίσκο εάν συναινέσει σε νέο Μνημόνιο. Κάποιοι άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι το δημοψήφισμα είναι και πάλι η καλύτερη λύση. Το ερώτημα θα αφορά προφανώς το εάν η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί νέα μέτρα, σε συνδυασμό με τον ρόλο που παίζει το ΔΝΤ σε αυτή την ιστορία. Η απόρριψη του νέου Μνημονίου από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα σημαίνει αυτόματα και δρομολόγηση απεγκλωβισμού του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Εάν πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείσει και τυπικά μέσα στον Μάιο, τότε ο πρωθυπουργός, πέρα από το τι θα κάνει το ερχόμενο φθινόπωρο, μπορεί να αιφνιδιάσει τους πάντες στο θέμα του ανασχηματισμού. Η διεύρυνση δηλαδή, για την οποία μιλούν πολύ μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έρθει από την κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από ΠΑΣΟΚ,
«Ποτάμι» και Ενωση Κεντρώων να του υποδείξουν πρόσωπα που κατ’ αυτούς θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από θέματα. Εκεί, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης, θα κληθούν να απαντήσουν στην πρόσκληση, ενώ κάποιοι στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν και τη δημιουργία εθνικής επιτροπής για το θέμα του χρέους, με την πρόσκληση να απευθύνεται και στη Ν.Δ.
Το ρίσκο και η φθορά από τα μέτρα
Φυσικά, οι εκλογές εμπεριέχουν τον μεγάλο κίνδυνο η κυβέρνηση να τις χάσει, καθώς η φθορά που θα έχει υποστεί από τα νέα μέτρα θα είναι μεγάλη και μη αναστρέψιμη. Ηδη οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Ν.Δ. να προηγείται άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα με το εάν η κυβέρνηση μοιάζει επιφυλακτική απέναντι σε αυτά τα αποτελέσματα. Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο θεωρεί ότι, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα θα είναι μικρή. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πείσει τον ελληνικό λαό και ότι οι προσδοκίες που υπήρξαν το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του έχουν ξεφουσκώσει. Το γεγονός ακόμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εικόνα ενός διαλυμένου κόμματος, το οποίο δεν μπορεί να βρει την περπατησιά του προκειμένου να πείσει τους Ελληνες ψηφοφόρους ότι είναι ικανό για να κυβερνήσει, θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για τον νέο αρχηγό του, την ώρα που θα στηθούν οι κάλπες. Αλλά ακόμα και δεύτερος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα αποτελέσει τον ρυθμιστικό παράγοντα -ισχυρίζονται τα στελέχη της κυβέρνησης-, αφού πολύ δύσκολα η Φώφη Γεννηματά θα συμμετέχει σε μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., καθώς γνωρίζει ότι αυτό θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στα αριστερά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, έστω και οριακά, να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις πρόωρες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Οπως λένε μάλιστα, θεωρούν ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να είναι δυσαρεστημένο με κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης, η κοινή γνώμη ωστόσο αντιλαμβάνεται τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για την κάθαρση της πολιτικής ζωής του τόπου, την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και την εξυγίανση του δημόσιου βίου.
Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget