PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Τα Αικατερίνεια Του Λόγου - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των φετινών Αικατερινειων

Τα Αικατερίνεια Του Λόγου - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των φετινών ΑικατερινειωνΞεκινούν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, τα Αικατερίνεια, για 9η συνεχή χρονιά με τους διοργανωτές να υπόσχονται οτι και οι φετινές εκδηλώσεις του θεσμού, θα βάλουν «χρώμα» στην δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε
Μόλις την Πέμπτη, η Οργανωτική Επιτροπή του θεσμού παρουσίασε το Πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν στις 10 Δεκεμβρίου με την μεγάλη εκδήλωση τιμής σε ανθρώπους της πόλης οι οποίοι τίμησαν με την προσφορά τους την Αυτοδιοίκηση, τις τέχνες και την επιστήμη.
Συνολικά 20 εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα, οι περισσότερες από αυτές είναι ομιλίες, από διακεκριμένους ομιλητές που καλύπτουν ευρύ φάσμα κοινωνικών, ιστορικών και θρησκευτικών θεμάτων. Από το πρόγραμμα δεν λείπουν θεατρικές, αλλά ούτε και μουσικές εκδηλώσεις.
Ενδεικτικά, κάποιες από τις εκδηλώσεις που θα παρακολουθήσουμε στα φετινά Αικατερίνεια είναι «Μαουτχάζουζεν - Αξιόν Εστί- Πνευματικό εμβατήριο» συναυλία της Εστίας Πιερίδων Μουσών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου ΓΕΑ στις 19 Νοεμβρίου.
Διαδρομές έρευνας και δημιουργίας «Έρευνα, η ανθρώπινη δραστηριότητα που ξεπερνά τους ορίζοντες», επίσης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου ΓΕΑ στις 24 Νοεμβρίου, «Οι μαθητές σε αναζήτηση της ιστορίας του τόπου μας» στο Πνευματικό Κέντρο στις 23 Νοεμβρίου, αλλά και η ομιλία του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά με θέμα «Η Ελλάδα σήμερα: Κρίση ή παρακμή;», στις 21 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης
Για έναν πολιτιστικό θεσμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης, σημειώνοντας πως τα Αικατερίνεια είναι «η αφήγηση της τέχνης, ο λόγος μιας κοινωνίας αξιόλογων δημιουργών, οι οποίοι, με άποψη, έμπνευση, διαρκή πνευματική αναζήτηση χτίζουν το πολιτιστικό αύριο της πόλης μας.»
Αναφερόμενος στο σχεδίασμά των φετινών εκδηλώσεων, υποστήριξε πως «υλοποιήσαμε, το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με σημείο αναφοράς ποικίλες εκφάνσεις της τέχνης και του πολιτισμού.»
Εκδηλώσεις σημαντικές, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, έτσι ώστε οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, να προσεγγίσουν την Κατερίνη του χθες και του σήμερα, μέσα από δρώμενα, που ψυχαγωγούν και συγχρόνως αναδεικνύουν το πλούσιο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.
«Είμαι βέβαιος, ότι, και φέτος θα αγκαλιάσετε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα «Αικατερίνεια», τα οποία αισιοδοξούμε αφενός να δώσουν «χρώμα» στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας και αφετέρου να αποδείξουν ότι μέσω της τέχνης υπάρχει επικοινωνία, συνέργεια και προπάντων δημιουργία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ.
Σε μήνυμα του για το θεσμό, ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης τονίζει πως «Τα «Αικατερίνεια», οι αγαπημένες μας φθινοπωρινές πολιτιστικές διαδρομές, μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη πολιτισμού και προβληματισμού, εμποτισμένη με μελωδικούς ήχους, δρώμενα λόγου και τέχνης αποτελούν μία αφήγηση που γεννά γόνιμες συνεργασίες. Παράλληλα, μία αφορμή να μοιραστούμε στιγμές ψυχαγωγίας, πνευματικής ανάτασης και ανθρώπινης επικοινωνίας.
Στην Κατερίνη, στην πόλη μας, όπου μέσα της υφαίνεται πολύχρωμα, όλη η σύγχρονη ιστορία, με ισχυρή μνήμη, με κατάθεση ψυχής, με δημιουργικούς ανθρώπους, με αναφορές στο παρόν, με φαντασία στο μέλλον, σε μία εποχή που η τέχνη είναι αναγκαία όσο ποτέ, ο Θεσμός των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ», προς τιμή της Πολιούχου, Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης συνεχίζει τη δυναμική του διαδρομή. Με αγάπη και ευαισθησία αποτελεί βήμα έκφρασης τοπικών και όχι μόνο δημιουργών, με έμφαση στην ανάδειξη του έργου σημαντικών φορέων και συλλόγων εμπλουτίζει το περιεχόμενό του και διευρύνει τις αναζητήσεις του.»
Εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο πανοσιολογιότατος κ. Βαρνάβας Αεοντιάδης, χαρακτήρισε τα «Αικατερίνεια» σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για την περιοχή μας και σημείο αναφοράς, που πραγματοποιεί και φέτος πλήθος εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.
Η Ιερά Μητρόπολή έχει θέσει υπό την αιγίδα της αυτόν τον καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό - σύμβολο της πόλης, όπως και κάθε άλλη δημιουργική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πολιτιστική πρόοδο και την πνευματική ανάπτυξη.
«Γνωρίζουμε καλά ότι ο πολιτισμός ενώνει, ανακουφίζει και ανατάσσει την ψυχή και το πνεύμα, ότι αποτελεί ισχυρή απάντηση στις δυσκολίες της ζωής. Γι αυτό και συμμετέχουμε ενεργά στα «Αικατερίνεια 2016», διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις με πιστότητα και σεβασμό στην Ορθοδοξία και την Παράδοση, αλλά και ευαισθησία ανταπόκρισης στο κάλεσμα των καιρών», κατέληξε ο πανοσιολογιότατος.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αστική Σχολή Κατερίνης, όπου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος: Κατ' εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»
Η έκθεση θα υποδέχεται το κοινό από Δευτέρα έως Σάββατο: 10.00-14.00 και 18.00-20.30 - Κυριακή: 10.00-14.00
Τη Δευτέρα 14/11, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης στις 19.00, ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος θα αναπτύξει το θέμα: «Εθνικές Ταυτότητες: Διλήμματα και προοπτικές. Η υπόθεση Μελετίου Τυπάλδου και των Ελλήνων της Βενετίας του 17ου αιώνα».
Την εκδήλωση πλαισιώνουν τραγούδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Κεραμιδιού «Μακεδονία», υπό τη διεύθυνση του κ. Νίκου Πατρή. Συνδιοργάνωση: Β' βάθμια Εκπαίδευση Πιερίας.
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης η Εστία Πιερίδων Μουσών παρουσιάζει τα έργα «Μαουτχάζουζεν - Άξιον Εστί- Πνευματικό εμβατήριο». Η συναυλία ξεκινά στις 7 το απόγευμα.
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στον καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, παρουσιάζεται CD με Ύμνους από τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας Αικατερίνης. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ύμνος και Λόγος για την Αγία Αικατερίνη», ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του Αρχιμ. κ. Εφραίμ Ολυμπίτη με θέμα: «Η άνωθεν Σοφία της Νύμφης του Χριστού Αγίας Αικατερίνης»
Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, του καθεδρικού Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως, του Δήμου Κατερίνης και του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.
Τη Δεύτερα 21 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, ο Ομ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Δρ. Χρηστός Γιανναράς θα αναπτύξει το θέμα «Η Ελλάδα σήμερα: Κρίση ή παρακμή;»
Την εκδήλωση πλαισιώνουν τραγούδια από την Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου.
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου οι μαθητές «αναζητούν» την ιστορία του τόπου μας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.
Πιερίας και το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων. Η έναρξή της είναι στις 9:15 το πρωί.
Την ίδια μέρα στις 7 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Τραπεζούντας «Αλέξανδρος Υψηλάντης», παρουσιάζει το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Χωρέτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Φουρνιάδη και Σταύρου Λυκίδη.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Ποντιακό Θέατρο Μακεδονίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης».
Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης (9.00- 13.00), διαδρομές έρευνας και δημιουργίας «Έρευνα, η ανθρώπινη δραστηριότητα που ξεπερνά τους ορίζοντες». Μια ακόμη εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.
Πιερίας και το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων.
Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 7 το απόυγευμα στο 5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ο Χορευτικός Όμιλος Κατερίνης, παρουσιάζει την εκδήλωση «Η παράδοση στον τόπο μας».
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ανδρομάχη, μετά τη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει ομιλία του Αντιστράτηγου ε.α., Επίτιμου Επιτελάρχης ΕΛ-ΑΣ
Ευστράτιου Κυριακακη, με θεμα «Κρήτες, οι τελευταίοι υπερασπιστές του Βυζαντίου».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Ιερός Ναό Θείας Αναλήψεως από τον Όσιο Διονύσιο ο Εν Ολύμπω «Η τέχνη της μελουργίας στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή μελουργία».
Διοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.
Στις 7 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο, εκδήλωση ιστορική αναδρομή στη λαογραφία του Ρουμλουκίου Ημαθίας τον «τόπο των Ρωμαίων». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νοσταλγοί της Παράδοσης».
Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο στις 11 το πρωί, παρουσίαση της αγωνιστικής ομάδας FORMULA της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
Διοργάνωση: Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Δρ. Άγγελος Συρίγος, θα αναπτύξει το θέμα «Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016».
Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο παρουσιάζεται η Ποντιακή Θεατρική παράσταση: «Τη νύφες το κλέψιμο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαββίδη και σε συνδιοργάνωση με την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή.
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο (7μ.μ.) η Αρχαιολόγος καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Ευαγγελία Βούλγαρη, θα μιλήσει με θέμα «Αρχαιολογία και Κοινό».
Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο, μια ακόμη ομιλία από τον Καθηγητή Παιδοχειρουργικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου
Θεσσαλονίκης Γεώργιο Τσικοπουλο, με θέμα «Το ευάλωτο παιδί και η προσέγγιση του από τους γονείς του».
Την εκδήλωση πλαισιώνει με έντεχνα τραγούδια η χορωδία ΓΕΧΑ Κατερίνης.
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο παρουσιάζεται η μουσική παράσταση SEPTETO «CONCERT BAND».
Υπεύθυνος ορχήστρας : ΙΒάν Ναβροζίδης, εξάρχων: Κουτουζίδης Διονύσιος, διασκευές: Ναβροζίδης Χαράλαμπος.
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο ομιλία με θέμα «Προσδιορίζοντας το φάσμα των αξιών στην Αγωγή: Αξίες και παραΒατικές συμπεριφορές των παιδιών».
Ομιλητές: Νικόλαος Βαρμάζης,
Πανεπ. Φιλόλογος - Σοφία ΒαΒέτση ΤσιΒίκη, Δρ. Ψυχιατρικής, Ειδική Παιδαγωγός Επιστ. Συνεργάτης Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσ/νικης.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με την εκδήλωση «Άνθρωποι του τόπου μας, για τον τόπο μας»
Η πόλη αποτίει φόρο τιμής στον Δήμαρχο Κατερίνης της περιόδου 1954- 1959 Σολομώντα Παπαδόπουλο και τιμά τον επί 30 χρόνια Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Γιάννη Αδαμίδη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget