PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





"Φώτια 2017": «Ο φόβος τού Θεού και οι φοβίες των ανθρώπων»

"Φώτια 2017": «Ο φόβος τού Θεού και οι φοβίες των ανθρώπων»«Ο φόβος τού Θεού και οι φοβίες των ανθρώπων», είναι το φετινό θέμα των εκδηλώσεων «Φώτια 2017» που διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στον «Άγιο Φώτιο», στην Κατερίνη.
Στο Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μ. Κίτρους προεδρεύει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος. Αντιπρόεδρος είναι ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος, που είναι και Διευθυντής τού Πνευματικού Κέντρου.
Όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, «ο φόβος τού Θεού και οι φοβίες των ανθρώπων» ως τίτλος των φετινών εκδηλώσεων των «Φωτίων» είναι παρμένος από ομώνυμο βιβλίο που έγραψε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, που θα είναι ο πρώτος εισηγητής της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιανουαρίου.
«Φόβος Θεού, βέβαια, είναι η πίστη και ο σεβασμός προς τον Θεό», εξήγησε ο Μητροπολίτης, επισημαίνοντας ότι «η λέξη «φόβος» στην αρχαία γλώσσα δεν σημαίνει δέος». Και συνέχισε λέγοντας: «Όταν λέμε: «Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε» , δεν εννοούμε το να φοβόμαστε τον Θεό.
Φόβος σημαίνει σεβασμός που προέρχεται από πίστη. Αυτή είναι η ετυμολογία της λέξης «φόβος» στην αρχαία γλώσσα». Στη δημοτική γλώσσα, η λέξη αυτή, πήρε ένα άλλο περιεχόμενο, σημείωσε ο Σεβασμιότατος. «Από εκεί εμπνευστήκαμε το θέμα των φετινών «Φωτίων». Ο π. Παύλος το εμπνεύστηκε βασικά», είπε ο κ. Μητροπολίτης
«Οι φοβίες των ανθρώπων είναι ένα ψυχικό, κατά τους ιατρούς, σύμπτωμα, αλλά έχει και πνευματική διάσταση, γιατί η πίστη στον Θεό, η σχέση με την Εκκλησία εξουδετερώνει αυτού του είδους τα ψυχικά σύνδρομα που προέρχονται από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, από όλα αυτά που δημιουργεί η σύγχρονη ζωή», πρόσθεσε.
Δημιουργία ειδικής ευχής τής Εκκλησίας για απαλλαγή ανθρώπων από φοβίες
Επειδή όμως κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από φοβίες, ζητούν από την Εκκλησία να τους διαβάσει μια ευχή, ώστε να λυτρωθούν. Τέτοια ειδική ευχή, ωστόσο, δεν υπάρχει, ανέφερε ο κ. Γεώργιος.
Γι αυτό τον λόγο «η Ιερά Σύνοδος (της Εκκλησίας τής Ελλάδος) ανέθεσε, προ ετών, στον Μητροπολίτη Εδέσσης, που είναι (και) υμνογράφος, να γράψει ευχή για (τον) φόβο, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των ανθρώπων» εκείνων που έχουν φοβίες και που ζητούν από την Εκκλησία να τους διαβάσει μια ειδική ευχή για να απαλλαγούν από αυτές, είπε.
Ο Σεβ. Εδέσσης κ. Ιωήλ, λοιπόν, «όχι μόνο έγραψε (αυτές) τις ευχές αλλά έκανε και μια μικρή μελέτη» πάνω σ’ αυτό το ζήτημα του φόβου «δίνοντας αυτόν τον τίτλο» στο βιβλίο του, δηλαδή «ο φόβος τού Θεού και οι φοβίες των ανθρώπων», ανέφερε ο Σεβασμιότατος Κίτρους.
Μέλος τού Δ.Σ. είναι ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας, Μέλος και Υποδιευθυντής είναι ο Γεώργιος Καραδήμος, Γραμματέας είναι ο Απόστολος Μυργιώτης ενώ Ταμίας είναι ο Γεώργιος Καραθάνας. Μέλη είναι επίσης η Ολυμπία Γκρεμούλα - Αποστολού, ο Δημήτριος Δουλιάκας και ο Αναστάσιος Ζαμπουνίδης.
Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα το πρωί στην Μητρόπολη Κατερίνης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος με την ευκαιρία των "ΦΩΤΙΩΝ 2017" που θα πραγματοποιηθούν στον Άγιο Φώτιο από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου 2017. 
Στην συνέντευξη ήταν παρών ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος Αντιπρόεδρος και Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα «Φώτια» " έχουν μια ιστορία 25 ετών από το 1993 μέχρι σήμερα.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιο Φώτιος» με πρώτο εισηγητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, με θέμα «Ο φόβος τού Θεού και οι φοβίες των ανθρώπων».
Θα ακολουθήσει εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής τού Α.Π.Θ. Γεώργιου Μαντζαρίδη, με θέμα: «Ο φόβος τού Θεού».
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ώρα 8.00 μ.μ., θα τελεστεί ο Εσπερινός της εορτής των Τριών Ιεραρχών στο παρεκκλήσιο του Αγίου Φωτίου και θα μιλήσει ο θεολόγος Στέργιος Μπούγιας. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών.
Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 7.30 μ.μ., το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ι. Μ. Κίτρους «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα: «Ιχνηλατώντας τούς ήχους της Πόλης μας».
Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στις 9.00 το βράδυ, θα τελεστεί Αγρυπνία της εορτής της Υπαπαντής τού Κυρίου
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα, θα προβληθεί η ρωσική ταινία «Το Νησί» σε σκηνοθεσία Pavel Lungin.
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ώρα έναρξης 7.00 το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην οποία θα παραστούν αντιπροσωπείες μαθητών. Στη συνέχεια, θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν τους.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ώρα 6.00, θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής τού προστάτη τού Πνευματικού Κέντρου, Αγίου Φωτίου.
Τέλος τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, ώρα έναρξης 7.00 το πρωί, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ώρα 6.00, θα τελεστεί παράκληση του Αγίου Φωτίου.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget