PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Έθιμα των Θεοφανείων στο ξακουστο Λιτόχωρο!Το έθιμο των Σίχνων!!

Έθιμα των Θεοφανείων στο ξακουστο Λιτόχωρο!Το έθιμο των Σίχνων!!
Ο Αγιασμός των Υδάτων γίνεται στον ιερό ποταμό των θεών του Ολύμπου, τον Ενιπέα.
Την ημέρα των Θεοφανείων γίνεται πομπή προς του κεντρικούς ναούς του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου. Σε κάθε ναό πλάι στην εικόνα της Βάπτισης τοποθετούνται δύο πορτοκαλιές σαν ευχή για παραγωγική χρονιά.
Μετά τη λειτουργία συγκεντρώνονται όλοι στην κεντρική πλατεία και κατεβαίνουν σε πομπή στον Ενιπέα ποταμό, στο "Λάκο"η "Γουρνα", όπως λένε οι ντόπιοι. Στην πομπή συμμετέχουν τα "Σιχνα", λάβαρα πάνω σε πανύψηλα κοντάρια (5 – 7 μέτρων), ένα έθιμο μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο.
Η λέξη «Σίχνο» έχει τις ρίζες της στο Λατινικό “SIGNUS” που σημαίνει Λάβαρο. Πρόκειται για έθιμο με Βενετσιάνικη προέλευση. Το έφεραν στο Λιτόχωρο οι Ναυτικοί είτε απ’ ευθείας από τη Βενετία είτε από τα ενετοκρατούμενα νησιά μας όπου ταξίδευαν. Είναι γνωστό ότι το Λιτόχωρο από το 16ο – 20ο αιώνα διέθετε αρκετό αριθμό καραβιών είτε οικογενειακά είτε οργανωμένα σε συντεχνίες (νταϊφάδες), το κάθε καράβι και η κάθε συντεχνία είχε το λάβαρό της, το σίχνο της.
Σώζονται μέχρι σήμερα αρκετοί σταυροί που μπαίνουν στα κοντάρια (ιστούς) των Σίχνων, που χρονολογούνται από το 1840 έως το 1908. Το κάθε Σίχνο απαραίτητα στη μέση είχε το Σταυρό.

Την παραμονή των Θεοφανείων εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν τα Λιτοχωρίτικα καράβια αγκυροβολούσαν στην παραλία του Αγίου Θεοδώρου, έπαιρναν τα Σίχνα και τα πήγαιναν στις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου.
Στον ποταμό Ενιπέα στον ιερό ποταμό των θεών του Ολύμπου στη λεγόμενη «Γούρνα» η "Λάκο, μία δεξαμενή με νερό που έρχεται από το ποτάμι, ρίχνει ο παπάς το Σταυρό. Εκεί βαφτίζουνε και τα Σίχνα. Παντρεύουν με τον τρόπο αυτό τον ιερό ποταμό των θεών του Ολύμπου Ενιπέα με το Σταυρό, σύμβολο του Χριστιανισμού, σαν συνέχεια του θρησκευτικού συναισθήματος.
Με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού οι βουτηχτάδες πέφτουν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν. Ο τυχερός επισκέπτεται μετά όλα τα σπίτια για να ασπαστούν οι κάτοικοι τον Σταυρό και να πάρει το φιλοδώρημά του.
Νίκος Βλαχόπουλος, Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου.






Πηγή:www.e-pieria.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget