PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Γειτονιά του έρωτα: Ένα πείραμα για τη Θεσσαλονίκη που πέτυχε

Γειτονιά του έρωτα: Ένα πείραμα για τη Θεσσαλονίκη που πέτυχεΤην τέλεια χωροθέτηση φαίνεται ότι βρήκε ο δήμος Θεσσαλονίκης για τους οίκους ανοχής,με τη θεσμοθέτηση της γειτονιάς του έρωτα, στην περιοχή πίσω από την 26ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, η ιδέα για να δημιουργηθεί αυτός ο ξεχωριστός χώρος αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένη, που από τα εκατοντάδες παράπονα και διαμαρτυρίες καθημερινά, πλέον δεν υπάρχει κανείς να διαμαρτύρεται για τις συνθήκες λειτουργίας και άσκησης του «αρχαιότερου» επαγγέλματος στον κόσμο.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι αγανακτισμένοι δημότες του Β’ δημοτικού διαμερίσματος εξέφραζαν με κάθε τρόπο την οργή τους για τη λειτουργία οίκων ανοχής δίπλα σε σχολεία και εμπορικά κέντρα, δίπλα σε καταστήματα και σε κοινή θέα από παιδικές χαρές, σε άθλια χαμόσπιτα και σε συνθήκες παρακμής, κοντά σε χώρους υγείας ή σε εκκλησίες.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενέσκηψε στο ζήτημα και αποφάσισε να βάλει τέλος στην κατάσταση που υποβάθμιζε (όχι εξαιτίας της λειτουργίας των χώρων, αλλά λόγω των ακατάλληλων χωροθετήσεων και συνθηκών) όλη τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση που δε θυμίζει σε τίποτα τα βρώμικα χαμόσπιτα, τους υγρούς τοίχους, τα μισογκρεμισμένα παραπήγματα, με τους μεθυσμένους πελάτες, τις κλοπές, τις επιθέσεις και τα μαχαιρώματα, γενικώς την εγκληματικότητα και τον υπόκοσμο του Βαρδαρίου, της Παπαρηγοπούλου, της Γιαννιτσών, της Σαπφούς κτλ. χρειάστηκε να φυτευτεί η ιδέα το 2011 και να υλοποιηθεί στα επόμενα χρόνια με αποφασιστικότητα και μέσα από ένα πολεοδομικό πείραμα, που φαίνεται ότι είχε μελετηθεί σωστά.
Η περιοχή της παλιάς δυτικής εισόδου, των παλαιών σφαγείων, όπου την ημέρα υπάρχουν συνεργεία αυτοκινήτων, βιοτεχνικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, με αρκετό αδόμητο απόθεμα, σε ένα χώρο όπου δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργηθεί πόλος κατοικίας, ήταν φαίνεται ο κατάλληλος χώρος. Ειδικά για έναν αριθμό περίπου 50 οίκων ανοχής, που μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπρεπείς όρους τόσο για τους επιχειρηματίες και τις εργαζόμενες, όσο και για τους πελάτες.
Το δημοτικό συμβούλιο το 2011 ενέκρινε την ιδέα, οι χρήσεις γης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και κυρίως δεν προβλέπουν άλλες χρήσεις που θα «προσβάλλονταν» από τα σπίτια με τα κόκκινα φανάρια και οι περιοχές που «απελευθερώθηκαν» από τους παλιούς οίκους ανοχής πλέον ακολουθούν φυσιολογικούς ρυθμούς.
«Αυτό το κομμάτι πλέον δεν έχουμε κανένα λόγο να το πειράξουμε. Παλιά είχαμε απίστευτα πολλές καταγγελίες, διαμαρτυρίες, μεγάλη αγανάκτηση από κατοίκους της Β’ δημοτικής ενότητας. Σήμερα κανείς δεν διαμαρτύρεται, κανείς δεν ενοχλείται. Και η δραστηριότητα ασκείται με τους καλύτερους δυνατούς όρους, σε καθαρούς χώρους, αξιοπρεπείς για τους επίδοξους πελάτες. Χωροθετήσαμε τους οίκους ανοχής σε μια περιοχή μη οχλουσών δραστηριοτήτων κι επειδή όλα έγιναν συντονισμένα και με οργανωμένο τρόπο θεωρώ ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει οργανωθεί και λειτουργεί πλέον πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Νέοι οίκοι ανοχής δεν άνοιξαν, αλλά οι περισσότεροι που λειτουργούν μεταφέρθηκαν εκεί από τις κατοικημένες περιοχές. Είναι ένα πείραμα που θεωρούμε ότι πέτυχε», τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς.
Η διαδικασία της μετεγκατάστασης από τα παλιά «σπίτια» στα νέα δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να επέμβει εκατοντάδες φορές η Αστυνομία, να γίνουν έλεγχοι, να κοπούν άδειες και να υπάρξουν διώξεις. Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι… ξεβολεύτηκαν. Μετακόμισαν, εγκαταστάθηκαν στους νέους χώρους και ο ανταγωνισμός στη γειτονιά του έρωτα τους ανάγκασε να εκσυγχρονιστούν. Σήμερα κανείς δεν θέλει να θυμάται πώς λειτουργούσε πριν από λίγα χρόνια ή και μήνες. Θεωρούν όλοι αδιανόητο να επιστρέψουν στο παλιό τριτοκοσμικό (έτσι το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι) περιβάλλον…
Το γεγονός ότι οι οίκοι ανοχής είναι σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή, κυρίως στο επίπεδο των υπηρεσιών (γραφεία, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κ.ά.), μπορεί να φέρνει κάποια γκρίνια για τις «συγκρούσεις χρήσεων», πλην όμως αυτή δεν είναι ικανή για να μειώσει την επιτυχία του πειράματος.


Πηγή:http://mysalonika.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget