PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Κινηματογραφώντας (σ)την κρίση - Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2017


Κινηματογραφώντας (σ)την κρίση - Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2017
Τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης θεωρώντας ότι η Τέχνη οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία και τους προβληματισμούς της, έθεσαν ως θέμα του φετινού προγράμματος το: «Κινηματογραφώντας (σ)την κρίση». Έργα με σαφές αποτύπωμα κοινωνικοπολιτικής ευαισθητοποίησης θα παρουσιαστούν στην μεγάλη οθόνη του Κινηματοθέατρου Ευκαρπίδης, καθοριστικός υποστηρικτής των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων, αλλά και στους χώρους που θα φιλοξενηθούν οι παράλληλες εκδηλώσεις, παρέχοντας ένα περιεκτικότατο πρόγραμμα για τον Μάρτιο, που επεκτείνεται και σε άλλες εικαστικές τέχνες πέραν του κινηματογράφου.
Σύμφωνα με το Γιάννη Ευθυμιάδη, εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης : « Η θεματική των φετινών Αφιερωμάτων «Κινηματογραφώντας (σ)την κρίση», αποβλέπει να παρουσιάσει στον κινηματογράφο και στις άλλες μορφές τις τέχνης, την αναπαράσταση της κρίσης στις διάφορες μορφές της, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής. Οι ταινίες των Αφιερωμάτων ξεκινούν από τη περίοδο του βωβού κινηματογράφου και φτάνουν έως σήμερα, περιλαμβάνοντας ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, από δημιουργούς που επιχειρούν να αποτυπώσουν τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή των ανθρώπων και ευρύτερα της κοινωνίας. Η τέχνη σαφώς δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως, και εκεί αποβλέπουν τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης, να θέσει ερωτήματα, να προβληματίσει και ευαισθητοποιήσει». 
Όπως ξεκίνησαν από πέρυσι, με προσεκτικά επιλεγμένες προβολές διανθισμένες με ομιλίες ειδικών της 7ης τέχνης, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, βιβλίου και την παρουσία των δημιουργών των ελληνικών ταινιών του προγράμματος, τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2017 καταθέτουν και φέτος μια ολοκληρωμένη πρόταση. Αναλυτικά, το πρόγραμμα των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης 2017:
ΤΕΤΑΡΤΗ 08-03-2017 │ 19:00
ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ (MODERN TIMES)│ Τσάρλι Τσάπλιν │ Αμερική, 1936
Ειδική εκδήλωση, ως αναφορά στον Τσάρλι Τσάπλιν και στην ταινία του «Μοντέρνοι καιροί», καθώς το 2017 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του (1977), ενώ το 2016 ήταν 80 χρόνια από τα γυρίσματα της ταινίας (1936). Οι «Μοντέρνοι καιροι» (η τελευταία βουβή ταινία του) αποτέλεσαν ένα προφητικό σχόλιο του Τσάπλιν πάνω στην παράνοια της βιομηχανικής εποχής, της μοντέρνας κοινωνίας και της τεχνολογικής προόδου
Προλογίζει η Στέλλα Βατούγιου (Φιλόλογος, Πτυχιούχος Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, Μεταπτυχιακό Λαογραφίας)
ΔΕΥΤΕΡΑ 13-03-2017 │ ώρα 19:30 │ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
INVISIBLE (Ο ΑΟΡΑΤΟΣ) │ Δημήτρης Αθανίτης │ Ελλάδα, 2016
Ο Δημήτρη Αθανίτης ανοίγει τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης. Την ταινία
προλογίζει ο σκηνοθέτης και μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Η πολυβραβευμένη ταινία του Δημήτρη Αθανίτη θεωρήθηκε η κορυφαία ελληνική ταινία της χρονιάς και αποτελεί ορόσημο στην κινηματογραφική πραγμάτευση της κρίσης.
ΤΡΙΤΗ 14-03-2017│ ώρα 19:00
Η ΘΥΣΙΑ (OFFERT) │ Αντρέι Ταρκόφσκι │ Σουηδία, 1986
Προλογίζει ο Σωτήρης Γουνελάς συγγραφέας του βιβλίου : «Ταρκόφσκι, ένας νοσταλγός του Παραδείσου».
ΤΕΤΑΡΤΗ 15-03 2017│ ώρα 19:30
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ ( LE HAVRE) │ Ακι Καουρισμάκι │ Φιλανδία, 2011
Προλογίζει ο Σωτήρης Γουνελάς
ΠΕΜΠΤΗ 16-03 2017│ ώρα 19:30
ΕΓΩ, Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΛΕΙΚ (I, DANIEL BLAKE) │ Κεν Λόουτς │ Ηνωμένο Βασίλειο, 2016
Προλογίζει η Δωροθέα Ανδρικάκη (κριτικός κινηματογράφου, «Εξώστης»)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-03-2017 │ ώρα 19:30│ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα │ Λεωνίδας Βαρδαρός │ Ελλάδα 2014
Την ταινία προλογίζουν ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός και η Φρόσω Τσούκα υπεύθυνη για την έρευνα και την ιστορική επιμέλεια της ταινίας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα φέτος είναι σαφώς εμπλουτισμένο και το κύριο πρόγραμμα προβολών, που διαρκεί από τις 13 ως και τις 17 Μαρτίου, συνοδεύεται από τέσσερις παράλληλες εκθέσεις που επεκτείνουν την διάρκεια των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης 2017 από τις 3 μέχρι τις 19 Μαρτίου.
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ │ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΓΚΑΛΕΡΙ ΜΑΤΙ │ 03/03 – 18/03/2017
Την αρχή κάνει η έκθεση «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, η οποία μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις φιλοξενείται στην Γκαλερί «Μάτι», με τα εγκαίνια της να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 3 Μαρτίου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΦΕΜ Στρατής Τσουλέλλης θα κάνει την παρουσίαση της.
ΕΚΘΕΣΗ: ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ (Σ)ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ │ 05/03 – 19/03/2017
Επιπλέον, τα 2α Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης ανέλαβαν το φιλόδοξο εγχείρημα να απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς και φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών όλης της Ελλάδας, στη Μail Αrt έκθεση που διοργανώνουν με θέμα «Ζωγραφίζω (σ)την κρίση», που από την Κυριακή 5 Μαρτίου θα βρίσκεται στην Αστική Σχολή. Τα έργα από όλη την Ελλάδα θα πωλούνται σε συμβολική τιμή και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.
ΕΚΘΕΣΗ: ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ │ 08/03 – 18/03/2017
Και βέβαια, ένα από τα γεγονότα που έκλεψαν την παράσταση πέρυσι, οι ζωγραφιστές κινηματογραφικές αφίσες, έρχονται ξανά για να κοσμήσουν την διοργάνωση και να δώσουν μια αύρα άλλης εποχής. Τα εγκαίνια της έκθεσης, με αφίσες των ταινιών του κινηματογραφικού αφιερώματος «Κινηματογραφώντας (σ)την Κρίση», θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Κινηματοθέατρο Ευκαρπίδη, όπου και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Μοντέρνοι Καιροί», του Τσάρλι Τσάπλιν. Τέλος, τις μέρες των προβολών θα λειτουργεί παράλληλα και έκθεση κινηματογραφικού βιβλίου από το Βιβλιοπωλείο-Εκδόσεις Μάτι στον χώρο.
https://youtu.be/_CESFU3GNeM
Τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2017 είναι μια πολιτιστική οργάνωση βασιζόμενη στην συνεργασία του Κινηματοθέατρου Ευκαρπίδη, του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, του Σ.ΙΥ.Ν.Π. Πρωτοπορία, του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, της Φωτογραφικής Ομάδας Κατερίνης, του Θεάτρου Μω και των Ετεροτοπιών, καθώς και του Βιβλιοπωλείου-Γκαλερί Μάτι, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Γιάννη Ευθυμιάδη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget