PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Μια σύντομη, δροσερή ανάβαση σε ένα παρθένο, μαγευτικό τοπίο

Όλυμπος, Ρέμα Ορλιά! Μια σύντομη, δροσερή ανάβαση σε ένα παρθένο, μαγευτικό τοπίο
Από Καρίτσα ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο εξωκλήσι του Αγ. Βασίλειου. Ακολουθούμε για λίγα μέτρα χωματόδρομο που βαδίζει προς το ποτάμι και βρίσκουμε δεξιά τα σημάδια που μας βάζουνε στο μονοπάτι (1). Βαδίζουμε τώρα σε φαρδύ καλογραμμένο μονοπάτι σε αραιή θαμνώδη βλάστηση μέχρι να καβαλήσουμε την ράχη στην θέση Καστράκι (2). Πρίν το Καστράκι μπορούμε να διακρίνουμε υπολείμματα από αρχαίο τοιχίο. Τώρα το μονοπάτι τραβερσάρει ελαφρά ανηφορικά ρεματιά μια δασωμένη πλαγιά. Στην διάρκεια αυτής της πορείας έρχονται από δεξιά μας δύο μονοπάτια. Τελικά φτάνουμε σε ρεματιά που κρατάει λίγο νερό μέχρι νωρίς το καλοκαίρι. Εδώ υπάρχει διασταύρωση (4). Το αριστερό σκέλος πάει για την τοποθεσία Μελίσι και από εκεί συνεχίζει για Ορλιά. Είναι φαρδύ καλογραμμένο μονοπάτι. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά μέχρι να φτάσουμε στην θέση Γκορτσούλα (5) όπου υπάρχει άλλη διασταύρωση. (40 λεπτά).

Διαδρομή Α

Συνεχίζουμε στο φαρδύ μονοπάτι δεξιά που ανηφορίζει συνέχεια μέσα σε δάσος και τραβερσάρει δεξιότερα της ράχης. Το μονοπάτι είναι στενότερο από πρίν άλλα ευδιάκριτο και με επαρκή σήμανση. Τελικά κάνει μια απότομη αριστερή στροφή και πιάνει την ράχη στην θέση Χαρέλα. Συνεχίζει τώρα κατά μήκος της ράχης και μπαίνει σε δάσος με ρόμπολα όπου υπάρχει διασταύρωση (6Α). Το αριστερό σκέλος ανηφορίζει πάνω στην ράχη από όπου συνέχιζοντας σε όχι εμφανές μονοπάτι συναντά το μονοπάτι που έρχεται από Αγ. Κόρη και καταλήγει τελικά στην Πετρόσουγκα. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά σε ευκρινές μονοπάτι που τραβερσάρει μέχρι την πηγή κρανιά (7Α) όπου υπάρχουν ποτίστρες από κορμούς δέντρων. Συνεχίζοντας λίγο ακόμη το μονοπάτι (χωρίς σήμανση) καταλήγει σε ράχη όπου υπάρχει παλιό μαντρί (8Α). Εδώ συναντά το άλλο μονοπάτι που περιγράφω στην διαδρομή Καρίτσα- Αραπλάκος και κατηφορίζει πρός το ρέμα του Αράπη. (1 ώρα)

Διαδρομή Β

Από την Γκορτσούλα ακολουθούμε αριστερά στενό και λίγο πυκνωμένο μονοπάτι που τραβερσάρει την απότομη πλαγιά μέσα σε δάσος. Υπάρχει αραιή σήμανση με κορδέλες. Σε λίγο βγαίνει από το δάσος μπροστά σε μικρή ρεματιά όπου χάνεται για λίγα μέτρα (6Β). Εδώ πρέπει να ανηφορίσουμε για λίγα μέτρα δίπλα στο ρέμα μέχρι να βρούμε την είσοδο του μονοπατιού από την άλλη πλευρά του. Τώρα το μονοπάτι κινείται σε ξέφωτη πλαγιά στα όρια του δάσους και συναντά τελικά το μονοπάτι που αφήσαμε χαμηλότερα (7Β). Εδώ υπάρχει και ταμπελάκι σε δέντρο με την ένδειξη Γκορτσούλα. Τώρα ανηφορίζουμε σε φαρδύ μονοπάτι με καλή σήμανση που αφού κερδίσει λίγο ύψος ανηφορίζει στην ράχη και περνά στην αριστερή πλευρά της όπου διακρίνουμε την χαράδρα του Ορλιά. Τώρα το μονοπάτι στενό άλλα ευδιάκριτο διασχίζει την απόκρημνη πλαγιά από ένα φυσικό πατάρι έχοντας πάντα εντυπωσιακή θέα της χαράδρας. Τελικά αρχίζει να κατηφορίζει ελαφρά και αφού πλησιάσει αρχικά το ρέμα κάνει μια απότομη αριστερή στροφή και αρχίζει να κατηφορίζει πολύ απότομα. Εδώ ευτυχώς έχουν τοποθετηθεί σκαλάκια που συγκρατούν το απότομο έδαφος. Τελικά φτάνουμε στο ρέμα (8Β) κοντά στις πηγές του και απέναντι συνεχίζει το μονοπάτι που μετά από λίγο συναντά το φαρδύ μονοπάτι Αγ. Κωσταντίνος – Κορομηλιά (9Β). (1 ώρα)

Διαδρομή Γ

Από τον Αγ. Βασίλειο πηγαίνουμε δεξιά σε χωματόδρομο και μετά από 1 χλμ περίπου στα αριστερά του δρόμου υπάρχει ταμπελάκι (όχι ευδιάκριτο) που σημειώνει την αρχή του μονοπατιού (1Α). Σε λίγο φτάνουμε σε ξέφωτο όπου υπαρχει διασταύρωση (2Α). Εδώ ακολοθούμε το δεξί σκέλος που βαδίζει σε θαμνώδη βλάστηση και στην συνέχεια παράλληλα με το ρέμα Αρχ. Γαβριήλ, ψηλότερα όμως από αυτό. Το μονοπάτι διασχίζει βραχώδες πλαγιές και στην συνέχεια πυκνή θαμνώδη βλάστηση πάντα στα αριστερά της ρεματιάς. Υπάρχουν κάποιες διασταυρώσεις άλλα δύσκολα θα μας μπερδέψουν καθώς υπάρχει και σήμανση με κορδελάκια. Τελικά περνάμε μια ρεματιά και ανηφορίζοντας κάπως απότομα συναντάμε φαρδύ μονοπάτι (3Α). Δεξιά το μονοπάτι κατεβαίνει στο ρέμα και στην συνέχεια κλείνεται. Βαδίζουμε αριστερά τραβερσάροντας σε ισουψή σε στενό και κατά τόπους δυσδιάκριτο μονοπάτι και καταλήγουμε στην Γκορτσούλα όπου συναντάμε την κυρίως διαδρομή.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget