PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Καπέλο ΦΠΑ 23% και στις γέννες

Ακόμη και το να γεννήσουν θα πρέπει να σκέφτονται διπλά πλέον οι μέλλοντες γονείς,
καθώς η αύξηση του ΦΠΑ δεν άφησε απέξω ούτε τους τοκετούς. Έτσι, μαζί με την άνοδο του συντελεστή από το 13% στο 23% που επιβλήθηκε στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, ήρθαν και οι ανάλογες επιβαρύνσεις στα… γεννητούρια.
Ενδεικτικά, σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής, οι τιμές για φυσιολογικό τοκετό, με ΦΠΑ 23%, διαμορφώνονται πλέον σε 1.530 ευρώ για νοσηλεία σε τρίκλινο δωμάτιο, ενώ κάθε επιπλέον διανυκτέρευση κοστίζει 150 ευρώ. Το πακέτο αφορά τρεις διανυκτερεύσεις. Αν χρειαστεί καισαρική τομή, το κόστος με το νέο συντελεστή ΦΠΑ ανέρχεται σε 1.690 ευρώ και κάθε επιπλέον διανυκτέρευση τιμολογείται επίσης στα 150 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο. Οι τιμές ανεβαίνουν όταν γίνεται αναβάθμιση δωματίου, με την τιμή του μονόκλινου δωματίου να αγγίζει τα 4.900 ευρώ για καισαρική τομή.
Σε άλλο ιδιωτικό μαιευτήριο, η αντίστοιχη τιμή για φυσιολογική γέννα φτάνει τα 1.636 ευρώ, ενώ κάθε επιπλέον διανυκτέρευση κοστίζει 123 ευρώ. Το πακέτο της καισαρικής τιμής περιλαμβάνει μια επιπλέον ημέρα νοσηλείας, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1796 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς λοιπόν, και με βάση την τιμολογιακή πολιτική κάθε ιδιωτικού μαιευτηρίου, η επιβάρυνση για τους νέους γονείς εκτιμάται στα 250-300 ευρώ.
Εντούτοις, το τελικό κόστος της γέννας είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν μόνο τα έξοδα του χειρουργείου, τη γενική νάρκωση ή την επισκληρίδιο αναισθησία (εφόσον πραγματοποιηθεί), την αμοιβή του αναισθησιολόγου, τις εξετάσεις της μητέρας που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο, τα απαραίτητα φάρμακα που θα λάβει κατά τη νοσηλεία της και το υγειονομικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Δεν περιλαμβάνουν όμως την αμοιβή του ιατρού, της προσωπικής μαίας και τυχόν έκτακτες πρόσθετες χρεώσεις που μπορεί να προκύψουν. Επιπλέον οι τιμές αφορούν τη συμμετοχή των επίτοκων, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει ένα μόλις μέρος του τοκετού. Το αποτέλεσμα είναι πολλές μέλλουσες μητέρες να στρέφονται στα δημόσια μαιευτήρια, στα οποία έτσι κι αλλιώς η κίνηση είναι αυξημένη τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που έχει καταργηθεί το επίδομα τοκετού που δινόταν στις ασφαλισμένες. Πλέον αυτό χορηγείται σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος και πιο συγκεκριμένα καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ, 1200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1600 ευρώ για τρίδυμη κύηση.
Οι γιατροί θεωρούν πως η υπαγωγή των τοκετών στο 23% αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη και άδικη επιβάρυνση για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. Την ίδια ώρα υποστηρίζουν πως είναι απαράδεκτο η αύξηση του ΦΠΑ να αφορά ακόμη και τις ακτινοθεραπευτικές πράξεις.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget