PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση

Ο κυβος ερριφθη: Εκλογές στις 26 Ιουνίου

Ο κυβος ερριφθη: Εκλογές στις 26 Ιουνίου Με εκλογές σκέφτεται να απαντήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών για την εφαρμογή νέων μέτρων, πέρα από όσα περιλαμβάνει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Καθώς όλα δείχνουν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και την παράλληλη εκταμίευση της δόσης για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για καινούργιο κύκλο συζητήσεων με τους δανειστές, που, όπως φάνηκε στο χθεσινό Eurogroup, θα είναι πολύ πιο δύσκολος και επώδυνος από τη στιγμή που το ΔΝΤ και οι εταίροι επιμένουν στην επιβολή ενός νέου -ουσιαστικά- Μνημονίου.
Ο εφιάλτης της κυβέρνησης, πέρα από τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ (σ.σ.: ποσοστό 2% του ΑΕΠ), γίνεται ακόμα χειρότερος αν σκεφτεί κανείς ότι οι δανειστές ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται ζήτημα «κουρέματος» του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να αφήσει ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό. Είναι πλέον προφανές ότι όλοι οι προηγούμενοι σχεδιασμοί του Μαξίμου θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να αναθεωρηθούν…
ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο οποίος, προαναγγέλλοντας έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου τη Μεγάλη Πέμπτη, είπε χαρακτηριστικά: «Το πακέτο των έκτακτων μέτρων (ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων) πρέπει να είναι αξιόπιστο, να νομοθετηθεί προκαταβολικά, να είναι αυτοματοποιημένο και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες». Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν άμεση. «Δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει έναν νόμο σήμερα, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή βάσει πιθανών μελλοντικών εξελίξεων. Η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την εξεύρεση ενός μηχανισμού δέσμευσης. Υπάρχουν πολλές ιδέες που συζητούνται.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι γεμάτη ιδέες», δήλωσε με νόημα. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πιθανές ημερομηνίες -μία στις αρχές καλοκαιριού και μία το φθινόπωρο- εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου για να στήσει κάλπες, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν προχωρήσουν με βάση τα συμφωνημένα και οι δανειστές και εταίροι επιμείνουν στην επιβολή και τέταρτου προγράμματος, με χρονικό ορίζοντα το 2018. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι, εάν οι θεσμοί επιμείνουν να καταγράψουν στη διαφαινόμενη συμφωνία της άλλης εβδομάδας και το θέμα των επιπλέον μέτρων -με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στο χθεσινό Eurogroup- τότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά…
Οι τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, στις 26 του μηνός, και το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου -στις 18- θεωρούνται τα καλύτερα διαστήματα ώστε η χώρα να μπει σε νέα εκλογική αναμέτρηση, καθώς ο πρωθυπουργός έχει πειστεί ότι οι δανειστές θα ζητούν όλο και περισσότερα πράγματα. Ετσι, έχει αποφασίσει να μην ενδώσει στις νέες πιέσεις τους, αλλά ούτε και στα σενάρια που επεξεργάζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, στην οποία να βρεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι πιέσεις των δανειστών θα είναι τέτοιες που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση σε μια νέα αναδίπλωση.
Εχοντας για μία ακόμη φορά συμμάχους τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει τη μάχη με τα όπλα που οι δανειστές καταλαβαίνουν: τους αριθμούς. Εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία παρουσίασε πλεόνασμα πάνω από το αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε μια άλλη συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με βάση τα στοιχεία αυτά, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η Ελλάδα αποδεδειγμένα πλέον μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης και άρα μέχρι το 2018 θα μπορεί να έχει πιάσει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.
Επέμεναν μάλιστα ότι η όποια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους θα ανέρχεται σε λίγα εκατομμύρια, τα οποία θα μπορεί να τα καλύψει μόνη της και γι’ αυτό δεν είναι ανάγκη να επιβληθούν νέα υφεσιακά μέτρα. Σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση έχει ρίξει όλα της τα χαρτιά, προκειμένου να αποδείξει ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει λάθος υπολογισμούς, ενώ δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι το τρίτο Μνημόνιο, στο οποίο δεν μετέχει και το οποίο συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι βιώσιμο, αντίθετα με τα δύο προηγούμενα, τα οποία σχεδιάστηκαν αποκλειστικά από τους εκπροσώπους του Ταμείου και έφεραν τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση.
ΕΠΙΜΟΝΗ
Πάντως, εάν τελικά, παρά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι δανειστές και οι εταίροι επιμείνουν στην ψήφιση των προληπτικών μέτρων, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίσουν τα πράγματα δυναμικά. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε άλλες απαιτήσεις, καθώς έχει υπερβεί τον εαυτό του και τα πιστεύω του. «Την πιο κρίσιμη στιγμή, τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός πήρε το μεγάλο ρίσκο να υποχωρήσει προκειμένου να σωθεί η χώρα. Εφερε μια δύσκολη συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα, παρά τις αντιδράσεις.
Σήμερα και παρά την καλή πορεία της οικονομίας -που φαίνεται και μέσα από τα στοιχεία της Eurostat- οι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν και άλλα μέτρα. Αυτό ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να το δεχθεί. Ας βρεθεί κάποιος άλλος για να τα κάνει πράξη», έλεγε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης. Υπέρ της δυναμικής λύσης τάσσονται ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης αλλά και η Θεανώ Φωτίου, η τάση των «53» και πολλά στελέχη του κόμματος. Από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν περνά απαρατήρητη η κινητικότητα που υπάρχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία φαίνεται να προωθούν το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι κάτω από την ίδια κυβερνητική στέγη δεν πρόκειται να βρεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι -όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες-, εάν κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην οικουμενική κυβέρνηση και τις κάλπες, η απάντηση θα είναι «εκλογές». Το σενάριο του Ιουνίου μιλά για κάλπες αμέσως μετά τις σχολικές εξετάσεις, γύρω στις 26 του μηνός. Δηλαδή, την ίδια ακριβώς περίοδο που θα γίνεται το δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ, εάν μέχρι το αμέσως επόμενο διάστημα δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας στην Ισπανία -βάσει του Συντάγματός της-, θα πρέπει και αυτοί να στήσουν κάλπες. Με λίγα λόγια, τρία ανοικτά μέτωπα στην Ευρώπη τη στιγμή που η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών επιθυμεί ηρεμία, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά το δημοψήφισμα στην Αγγλία.
Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget