PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Ύφεση, λιτότητα και ανεργία αύξησαν τους θανάτους από καρκίνο

Οι συνέπεις της οικονομικής κρίσης Ύφεση, λιτότητα και ανεργία αύξησαν τους θανάτους από καρκίνοΗ οικονομική κρίση και όσα τη συνοδεύουν -ύφεση, λιτότητα, ανεργία, μειωμένες δημόσιες δαπάνες για την υγεία- έχουν αυξήσει τους θανάτους από καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Ερευνητές από πανεπιστήμια της Μ Βρετανίας και των ΗΠΑ (Χάρβαρντ, Οξφόρδης, Ιμπέριαλ, King's), με επικεφαλής τον Δρ Μαχιμπέν Μαρουθάπου του Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 70 χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διεθνής οικονομική κρίση του 2008-10 συνδέεται με πάνω από 263.000 θανάτους από καρκίνο μόνο στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Οι 169.000 επιπλέον θάνατοι έχουν συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την μελέτη, μια αύξηση στην ανεργία κατά 1% σχετίζεται με 0,37 πρόσθετους θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους.
Μία μείωση κατά 1% (ποσοστού του ΑΕΠ) των κρατικών δαπανών για την υγεία σχετίζεται με 0,0053 έξτρα θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.
«Βρήκαμε ότι η αυξημένη ανεργία σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο, όμως η καθολική ιατρική κάλυψη προστάτευσε από αυτές τις συνέπειες, ιδίως όσον αφορά τους θεραπεύσιμους καρκίνους (σ.σ. με ποσοστό επιβίωσης πάνω από 50%), όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Οι περικοπές στην υγεία κοστίζουν ζωές», σχολιάζει ο Δρ Μαρουθάπου.
Να σημειωθεί ότι, από τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι 26 παρέχουν καθολική ιατρική κάλυψη (σε πάνω από το 90% του πληθυσμού τους), ενώ εννέα όχι, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget