PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





«Χάλκινοι» Μάντης & Καγιαλής στα 470 της Ιστιοπλοΐας

«Χάλκινοι» Μάντης & Καγιαλής στα 470 της Ιστιοπλοΐας
Με το χάλκινο μετάλλιο στα στήθη θα επιστρέψουν από το Ρίο οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει το βάθρο από τις προηγούμενες ημέρες στην πρώτη τους Ολυμπιακή παρουσία.
Οι Έλληνες ιστιοπλόοι των 470 τερμάτισαν 10οι σήμερα, ενώ είχαν και ένα απρόοπτο πρόβλημα με το πανί τους στην τελευταία σημαδούρα και τελικά δεν κατάφεραν να προσπεράσουν τους 2ους Αυστραλούς Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν στη medal race.
«Χρυσοί» ήταν οι Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς, οι οποίοι προπορεύονταν πριν από την έναρξη της κούρσας και έστω με την 8η θέση σήμερα τα κατάφεραν.
Αυτό ήταν και το 5ο ολυμπιακό μετάλλιο για τη χώρα μας στους Αγώνες του Ρίο.
«Θέλουμε και άλλα μετάλλια»
Λίγο μετά τη μεγάλη μάχη που έδωσαν στη «Μαρίνα της νίκης», οι «χάλκινοι» Μάντης και Καγιαλής, έκαναν τις πρώτες τους δηλώσεις, όπου εξήραν την ελληνική ψυχή, έδωσαν υπόσχεση για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον, ενώ έκαναν λόγο για δικαίωση των κόπων τους και της δουλειάς τους.
«Ήταν ένα πολύ δύσκολος αγώνας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον Αυστραλό πίσω μας, παλέψαμε όσο μπορούσαμε δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, αλλά τελικά μας πέρασε και μείναμε τελευταίοι. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο Αυστραλός είναι χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και πέντε φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής. Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς τώρα πια. Αισθανόμαστε περήφανοι, είναι η δικαίωση μιας δουλειάς που είχε πολύ κόπο και προγραμματισμό.
Με τον Παναγιώτη είμαστε πάνω απ` όλα φίλοι και μετά συνεργάτες γι` αυτό πάμε μπροστά. Να τονίσω ότι η ψυχή των Ελλήνων είναι μεγάλη», είπε ο Παύλος Καγιαλής για να αποκαλύψει ότι... «Είχαμε πει πως θα σταματήσουμε όταν χάσαμε τη πρόκριση για το Λονδίνο. Αλλά πεισμώσαμε και καταφέραμε να πάρουμε το μετάλλιο εδώ. Με τον Παναγιώτη αρχίσαμε αυτή τη διαδρομή πριν από 8 χρόνια και ενώ πριν είμασταν αντίπαλοι. Ο κόσμος πρέπει να μας στηρίζει για να συνεχίσουμε».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μάντης, δήλωσε: «Στη τελευταία σημαδούρα είχαμε και εμείς μια άτυχη στιγμή. Όμως, πετύχαμε το στόχο μας και συνεχίζουμε δυνατά για το μέλλον. Τρώγωντας ανοίγει η όρεξη πλέον θέλουμε και άλλα μετάλλια. Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. Είμαστε περήφανοι. Έχουμε λείψει πολύ από τα σπίτια μας.
Οι δικοί μας άνθρωποι το ξέρουν αυτό. Βρεθήκαμε να διεκδικούμε το ασημένιο και το παλέψαμε μέχρι την τελευταία σημαδούρα όπου δεν τα καταφέραμε. Στόχος μας ήταν το μετάλλιο. Τα τελευταία χρόνια αφήσαμε αγώνες για να είμαστε εδώ. Είχαμε κάνει δεύτερο σπίτι μας το Ρίο για να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Είμαστε αγαπημένοι και πάμε τη βάρκα μας μπροστά».
Συνέχισαν την επιτυχία των 470
Αυτό είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).
Αναλυτικά τα μετάλλια της ελληνικής ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (3 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα):
ΧΡΥΣΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1960 Dragon ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γεώργιος Ζαΐμης
(πλήρωμα Νηρεύς)

1996 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

2004 470 Γυναικών Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά

ΑΣΗΜΕΝΙΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1972 Finn Ηλίας Χατζηπαυλής

2004 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

ΧΑΛΚΙΝΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1980 Soling Τάσος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης

2008 Yngling Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη

2016 470 Ανδρών Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής
Το who is who των δύο ιστιοπλόων
Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο.
Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς. Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν... πανιά για Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014.
Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ
Η ιστιοπλοΐα μπήκε στη ζωή του Παναγιώτη Μάντη στην ηλικία των 8 ετών, με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο των Τζιτζιφιών Καλλιθέας να τον βάζει για πρώτη φορά σε σκάφος, στην κατηγορία των μικρών, όπου κατάφερε να κερδίσει πολλά μετάλλια. Το 1994 πήρε μεταγραφή στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιώς και μετά την κατηγορία των Optimist ασχολήθηκε με τα 420, με τα οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας.
Το 2001 άρχισε να ασχολείται με την Ολυμπιακή κατηγορία των 470, με τα οποία χάραξε... γραμμή για μία σπουδαία καριέρα πλούσια σε διακρίσεις μέχρι τη σημερινή κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Είχε προηγηθεί βέβαια η τρίτη θέση που είχε καταλάβει μαζί με τον Παύλο Καγιαλή στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2013 και 2014.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.: 30/9/1981, ΑΘΗΝΑ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.70 – 63κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ι.Ο. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΠΠ Ν.Α. 2001 - 2002 (470), 5ος ΕΠ Ν.Α. 2002 (470), 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ
Το ταλέντο του Παύλου Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα έγινε διακριτό στην ηλικία των 7 ετών, όταν και έκανε τα πρώτα του βήματα στο ιστιοπλοϊκό όμιλο του Πόρτο Καρρά στην κατηγορία των Optimist. Γρήγορα ενσωματώθηκε στην Εθνική Ομάδα και συγκεκριμένα στα 12 του χρόνια, έχοντας προχωρήσει στις κατηγορίες των 420 και 470 με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Θεσσαλονίκης.
Οι διακρίσεις ήρθαν γρήγορα και συγκεκριμένα στην κατηγορία των 470 Νέων Ανδρών, ενώ το 2003 μεταπήδησε στην Αθήνα για να έχει πιο έντονες προπονήσεις. Σήμερα ανήκει στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Βουλιαγμένης, έχοντας πανηγυρίσει με τον Μάντη τις τρίτες θέσεις στα Παγκόσμια του 2013 και 2014 και φυσικά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14/7/84, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.84 – 74κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ν.Ο. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΕΦΑΑ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΕΠ 2010, 2ος ΕΠ 2015, 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget