PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Πέφτει ξύλο σε όλη τη χώρα για τους πλειστηριασμούς

Πέφτει ξύλο σε όλη τη χώρα για τους πλειστηριασμούςΕκατοντάδες σπίτια, ακόμα και πρώτες κατοικίες, βγαίνουν στο σφυρί ακόμα και για χρέη 500 €, ενώ καταστρατηγείται και ο νόμος Κατσέλη - Οργή βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της πολιτικής της δικής τους κυβέρνησηςΜπροστά σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση βρίσκεται ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως αντιπολίτευση διαδήλωνε με το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και ως κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο.
Το ζήτημα των πλειστηριασμών κατοικιών για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 500 ευρώ, που ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα το «ΘΕΜΑ», και η μαζική πλέον διάσταση που υπάρχει ως προς τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας, καθ’ υπέρβασιν μάλιστα και του νόμου Κατσέλη, έφερε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σε πολύ δύσκολη θέση. Κι αυτό διότι πρώην σύντροφοι των σημερινών κυβερνώντων στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων είναι που σήμερα, αντιδρώντας, διακόπτουν τους πλειστηριασμούς στα ανά την επικράτεια Ειρηνοδικεία, δεχόμενοι έως και αστυνομική βία εις βάρος τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως παρουσιάζουμε, οι περιπτώσεις κατασχέσεων για χρέη λίγων ευρώ δεν είναι μια απλή εξαίρεση, αλλά έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας.
Με τους ανά την επικράτεια πλειστηριασμούς, σύμφωνα με πηγές μας, να ξεπερνούν τους 300 και με 5.000 τέτοιου είδους διαδικασίες να αναμένονται έως το τέλος της χρονιάς, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο και να μελετά εναλλακτικές λύσεις. Γνωρίζοντας το αρνητικό παράδειγμα της Ισπανίας και την πολιτική αποκαθήλωση της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Θαπατέρο από το κύμα αντιδράσεων για την απώλεια κατοικιών σε μια χώρα όπου η ιδιοκατοίκηση είναι αντίστοιχα μεγάλη με τη δική μας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναζητά πρωτοβουλίες που θα αντιστρέψουν το κλίμα. Μια πρώτη από αυτές ήταν το περίφημο non paper που εξέδωσε το Μαξίμου την Παρασκευή, παραδεχόμενο μεν την έναρξη των πλειστηριασμών, επιχειρώντας δε να τους καταδείξει ως «ειδικές περιπτώσεις» που δεν ανατρέπουν τη γενικότερη πολιτική προστασίας της λαϊκής κατοικίας και απλώς αφορούν περιουσίες «μεγαλοεπιχειρηματιών». Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η γκρίνια κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη είναι μεγάλη, καθώς κρίνεται ότι δεν θωράκισε επαρκώς το νομοθετικό πλαίσιο και ενώ άλλα η κυβέρνηση υποσχόταν μόλις πριν από λίγες ημέρες, τελικά εκπλειστηριάζονται κατοικίες σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Νίκαιας, της Νέας Ιωνίας, του Λαυρίου κ.α. Μάλιστα μπαίνουν σε περιπέτειες ακόμα και οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στον προστατευτικό νόμο Κατσέλη και βρέθηκαν προ εκπλήξεως εξαιτίας παράνομων ενεργειών εκ μέρους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Οσο κι αν με διαρροές επιχειρήθηκε να φιλοτεχνηθεί μια εικόνα κατασχέσεων σπιτιών πλουσίων, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κι αυτό αποδεικνύεται τρανά αν ρίξουμε μια ματιά στο πόσες περιπτώσεις πλειστηριασμών εξετάζονται και σε ποια Ειρηνοδικεία της χώρας.
Οσο λοιπόν κι αν το Μαξίμου επεδίωξε να συνεχίσει την πολιτική κατάδειξης των πλειστηριασμών κατά των «πλούσιων μπαταχτσήδων», η κριτική στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας εξακολουθεί, η οποία έχει να κάνει και με τις διαρροές που εδώ και μήνες έκανε, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει μονάχα «πλειστηριασμούς παραδειγματισμού κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών», προσδιορίζοντας περιπτώσεις πολύ πλούσιων επιχειρηματιών με μεγάλα σπίτια σε ακριβά προάστια, στο πρόσωπο των οποίων θα αποδιδόταν «λαϊκή δικαιοσύνη». Κι αυτό διότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε ένας πλειστηριασμός σε ακριβές περιοχές της χώρας, όπως η Εκάλη, η Βουλιαγμένη ή άλλες, παρά μονάχα στις φτωχότερες συνοικίες. Στις περιοχές εκείνες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλογικά την καλύτερη παρουσία και τώρα βιώνουν την πιο μεγάλη λαίλαπα. Μόνο το Ειρηνοδικείο Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα είχε 59 περιπτώσεις, ενώ έχει υπάρξει μπαράζ σε Λαύριο, Νέα Ιωνία, Νίκαια, Περιστέρι και αλλού.
Αποκαθήλωση του «αριστερού κοινωνικού κράτους» Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το πρωθυπουργικό επιτελείο μελετά τρόπους περαιτέρω παρέμβασης, με μοναδικό στόχο να αλλάξει αυτή η δύσκολη εικόνα που και ρήγμα προς τα αριστερά τής δημιουργεί και αποκαθηλώνει το αφήγημα της αριστερής προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων. Πολύ περισσότερο υπάρχει αμηχανία καθώς πλειστηριασμοί δεν έχουν διαταχθεί από τις τράπεζες αλλά κυρίως από το Δημόσιο για οφειλές προς αυτό, συμπληρώνοντας το κοινωνικά ανάλγητο παζλ που είχε ξεκινήσει με τις περικοπές του ΕΚΑΣ σε 25.000 συνταξιούχους τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα οι συγκρίσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα είναι εις βάρος της νυν κυβέρνησης, μια που όλοι γνωρίζουν ότι εκείνη των Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είχε προβεί ούτε σε έναν πλειστηριασμό και πως η μοναδική παρέμβαση που είχε συζητηθεί το 2013 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ήταν να υπάρξουν πλειστηριασμοί μονάχα κατά των «strategic defaulters», όσων δηλαδή θα αποδεικνυόταν πως ενώ είχαν δυνατότητα επέλεγαν να μην πληρώνουν τις οφειλές τους. Τότε ο κ. Χατζηδάκης είχε επικριθεί σφοδρά από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όμως, τώρα ασκεί πολύ χειρότερη και επιθετική πολιτική.
Για τους παραπάνω λόγους έχει συζητηθεί ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προστασίας των κατοικιών για χαμηλές οφειλές προς το Δημόσιο. Κι αυτό για να αποτραπεί το φαινόμενο σπίτια και άλλα πάγια περιουσιακά στοιχεία να χάνονται για μερικές εκατοντάδες ευρώ οφειλών. Σκέψεις υπάρχουν ώστε στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες να υπάρξει σχετική παρέμβαση, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει επικοινωνήσει το Μαξίμου σε ομάδα βουλευτών που έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις αντιδράσεις των πολιτών. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση πρωτοκλασάτου υπουργού και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δήλωνε την Τετάρτη το μεσημέρι σε συναδέλφους του στη Βουλή «ντρέπομαι να δηλώνω μέλος της κυβέρνησης» και «δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους παλιούς συνοδοιπόρους μου στον αγώνα προστασίας της στέγης και κατά των διοδίων».
Σε μεγάλο βαθμό μάλιστα η περίφημη πρόσκληση του πρωθυπουργού για χαλαρό ποτό μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας είχε ως στόχο να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις για ένα θέμα που φέρνει σε άβολη κατάσταση ένα αριστερό και ριζοσπαστικό κόμμα με παράδοση στα κινήματα. Κύκλοι μάλιστα της κυβέρνησης αναφέρουν ότι σε περίπτωση που σημειωθεί ακόμα πιο ακραία εκδήλωση οργής στο πρότυπο των ισπανικών αυτοκτονιών (σημειώθηκαν δεκάδες κρούσματα το 2010- 2011), τότε υπάρχει κίνδυνος μέχρι και αποχώρησης βουλευτών από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ολες πάντως οι παραπάνω αντιδράσεις προσκρούουν σε ένα σημαντικό πρόβλημα: για όλες τις πολιτικές που ακολουθούνται και για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, η κυβέρνηση έχει δώσει διαβεβαιώσεις στους δανειστές, προβαίνοντας μάλιστα στα ανάλογα νομοθετήματα. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αλλάξει και ενδέχεται να δυναμιτίσει τις σχέσεις με τους θεσμούς
Πηγή:protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget