PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Ανακύκλωση κομπόστ στο πάρκο των χρωμάτων

"Μπορείς κι εσύ" Ανακύκλωση κομπόστ στο πάρκο των χρωμάτωνEκδηλώσεις Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης & Εκπαίδευσης των πολιτών και των μαθητών, στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση υλικών και την παραγωγή κομπόστ, από οργανικά απόβλητα διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης (Αντιδημαρχία Καθαριότητας - Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου), την Πέμπτη 01, την Παρασκευή 02 και το Σάββατο 03 Ιουνίου, κατά τις ώρες 10: 00 π.μ. - 14:00 και 18:00- 21:00 στο Πάρκο των Χρωμάτων.
Οι εκδηλώσεις φέρουν το γενικό τίτλο: «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤ 2017» και με σύνθημα: «ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ!», επικεντρώνονται στο τρίπτυχο: «Μάθε - Γίνε Ενεργός – Σώσε τον Πλανήτη». Στις δράσεις συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ Κ.Μ.), η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ), η Περιβαλλοντική ΑΕΒΕ (HELESI), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ), η Δημοτική Επιχείρηση Δημοτικά Πάρκινγκ Α.Ε. και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που θα συνδράμει στην υλοποίηση των δράσεων.
Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Στο Δήμο Κατερίνης έχουμε αποδείξει, ότι το περιβάλλον αποτελεί βασική προτεραιότητα και ζωτικό στοιχείο πολιτισμού, ενώ η προστασία και η βελτίωση του, συντεταγμένα και ολιστικά, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της καθημερινής μας δράσης.
Στόχος των συγκεκριμένων δράσεων είναι με την παρουσίαση της καλής πρακτικής, της παραγωγής κομπόστ με την ανακύκλωση των κλαδιών και χόρτων των κοινοχρήστων χώρων του δήμου, η αφύπνιση του κάθε πολίτη για την προστασία του περιβάλλοντος, η γνωριμία με την κομποστοποίηση των οργανικών υλικών, για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη και η συμμετοχή του κάθε σπιτιού, του κάθε ατόμου στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία της ίδιας της ζωής μας και στη σωστή χρήση του κάδου ανακύκλωσης».

Οι δράσεις
Ειδικότερα, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν διαμορφώνονται ως εξής:
Στο πάρκο της Κατερίνης «Πάρκο Χρωμάτων» τριήμερο εκδηλώσεων:
Πέμπτη 1 Ιουνίου από 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00
Παρασκευή 2 Ιουνίου από 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00
Σάββατο 3 Ιουνίου από 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00
Εγκατάσταση του μηχανήματος θρυμματισμού κλαδιών του δήμου και παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του στους επισκέπτες (σχολεία και πολίτες).
Παρουσίαση των οργανικών υλικών που ανακυκλώνονται στους κάδους κομποστοποίησης και γνωριμία με τα ανακυκλούμενα για κομπόστ υλικά (παρουσίαση από γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους του δήμου).
Παρουσίαση των βημάτων της μεθόδου κομποστοποίησης και παροχή πληροφοριών από εξειδικευμένους γεωπόνους του δήμου.
Επίσκεψη τα πρωινά, μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για ενημέρωση και εξοικείωση τους με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση οργανικών υλικών.
Ενημέρωση από γεωπόνους του δήμου, παρακολούθηση DVD και διανομή φυτών ντομάτας, σπόρων φυτών προς φύτευση από τους μαθητές (στάδια ανάπτυξης του φυτού, κατανάλωση καρπών, κλπ), καθώς και παράδοση σακούλας με χώμα από κομπόστ, που ο δήμος Κατερίνης παρήγαγε από τα κλαδιά και χόρτα των κοινοχρήστων χώρων καθώς και διανομή φυλλαδίου ενημέρωσης για την οικιακή κομποστοποίηση.
H Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, θα υλοποιήσει διασκεδαστικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά κομποστοποίησης.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου θα υλοποιήσει περιβαλλοντικά παιχνίδια, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα τοποθετήσει το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης»

Θα υπάρχουν
Περίπτερα με υλικά και φυλλάδια ενημέρωσης για την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και κάδοι συλλογής χαρτιού και γυαλιού προς ανακύκλωση. Περίπτερο με φυλλάδια ενημέρωσης για την ορθολογική χρήση του νερού.

Παράλληλα
Θα δημιουργηθεί «Το δέντρο της ΖΩΗΣ» και θα γεμίσει από παιδικές σκέψεις, λέξεις και σχέδια και θα κοσμήσει έναν δημοτικό χώρο. Θα διανεμηθούν έντυπα ενημέρωσης με οδηγίες για την οικιακή κομποστοποίηση, σακούλες με χώμα κομπόστ, καθώς και κηπευτικά φυτά.

Τα απογεύματα
Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, θα αναγνωσθεί και θα παρουσιασθεί, σε συνεργασία με τη δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης, ένα διαδραστικό παραμύθι με θέμα την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση, την προστασία του περιβάλλοντος και γενικά με πράσινες δράσεις.
Ανάγνωση από παιδαγωγούς και παντομίμα από εξειδικευμένους animateur. Θα υλοποιηθούν παιχνίδια και κατασκευές για τους μικρούς δημότες σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη, δράση από τους Προσκόπους Κατερίνης με θέμα την ανακύκλωση. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από τοπικά συγκροτήματα του δήμου μας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget