PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Ψήφισαν και οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Ψήφισαν και οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία για τους πλειστηριασμούςΥπερψήφισαν τελικά και οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή μετά τις - οριακές - βελτιώσεις που έκανε στο θέμα των διώξεων για τους πλειστηριασμούς.
Κατά την ψηφοφορία ο μόνος αδικαιολόγητα «απών» από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε απειλήσει να καταψηφίσει την τροπολογία Κοντονή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ότι αφαιρείται το «αυτεπάγγελτο» σε περίπτωση απλής απειλής και αντικαθίσταται με το «κατ’ έγκλησιν διωκώμενο αδίκημα».
«Καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση με την οποία απαλείφεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία η παράγραφος 2 Περί αυτεπάγγελτου στην απειλή διότι κατά τη γνώμη μας η εύρυθμη ολοκλήρωση ενός πλειστηριασμού εξυπηρετείται απολύτως χωρίς την συγκεκριμένη διάταξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοντονής και χειροκροτήθηκε έντονα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τροπολογία Κοντονή παραμένει η αυτόφωρη διαδικασία ωστόσο, για όσους:
ασκούν βία σε συμβολαιογράφους
παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία
πό την τροπολογία ο κ. Κοντονής αφαίρεσε την παράγραφο 2, με αποτέλεσμα να μην απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.
«Παρών» ψήφισε η ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε τελικά ψήφισε «παρών».
Νωρίτερα είχε καταθέσει δική της τροπολογία η οποία προσέθετε δίπλα στην διάταξη που τελικά απέσυρε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι η δίωξη θα ασκείται αυτεπαγγέλτως εάν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος η λειτουργός και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τις ενέργειες του κατά την εκπλήρωση της υπηρεσίας του ή του λειτουργήματός του.
Όμως η τροπολογία κατατέθηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν την έκανε δεκτή αφού ήταν εκπρόθεσμη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε «μας κατηγορείτε τόσες μέρες ότι καταθέτουμε εκπρόθεσμες τροπολογίες κι εσείς καταθέσατε την δικιά σας όταν είχε λήξει η συνεδρίαση. Ελεος πιά!».
Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία δεν αποσύρεται και δεν αλλάζει ουσιαστικά γιατί απειλείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υπάρχει κίνδυνος για τις Τράπεζες,
Μάλιστα είχε εγείρει θέμα πτώσης της κυβέρνησης εφόσον οι βουλευτές καταψήφιζαν την διάταξη.
Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Στην θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία έσπευσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής προκειμένου να τους καθησυχάσουν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί βουλευτές εξέφρασαν φόβους για την γιγάντωση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, Οι ίδιοι βουλευτές επανέλαβαν την ανησυχία τους ότι «η αυτεπάγγελτη δίωξη θα κάνει ήρωες κάποιους σαν τον Λαφαζάνη, ο οποίος μπορεί να μπει στη Βουλή με αυτό το θέμα».
Διατύπωσαν δε, την πεποίθηση ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές και πως η επίμαχη τροπολογία είναι εκ περισσού. «Είναι εκ του περισού η τροπολογία γιατί το 334 του ΠΚ μας καλύπτει» είπαν χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η μάχη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της υλοποίησης του προγράμματος συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των πλειστηριασμών.
Βουλευτές πρότειναν να γίνει νομοτεχνικη βελτίωση με προσθήκη η οποία να προστατεύσει την λαϊκή κατοικία. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν αποσύρεται. «Τι δεν καταλαβαίνετε; θα έχουμε θέμα στην πορεία της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών» φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Νίκος Φίλης ζήτησε να μπει η φράση "προστασία λαϊκής κατοικίας" και επέμεινε στην κατεύθυνση της νομοθέτησης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε ότι δεν αποσύρεται η τροπολογία, ενώ ο κ. Κοντονής επέμεινε στην προστασία των συμβολαιογράφων για να άρουν την αποχή. Λέγοντας πως θα φύγει η λέξη «απειλή» και θα παραμείνει το «όσοι προκαλούν σωματική βλάβη» στην τροπολογία, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι εντάσεις.
Ωστόσο, πολλοί βουλευτές επέμειναν πως δεν θέλουν να ψηφίσουν την τροπολογία απόψε στη Βουλή. «Αν δεν ψηφίσετε, θα πέσει η κυβέρνηση» ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο υπουργός Οικονομικών έφυγε από την συνεδρίαση της Κ.Ο φανερά εκνευρισμένος, χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Από την πλευρά του ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής τόνισε ότι για το άρθρο 333 «η κυβέρνηση το εξετάζει και θα σας ανακοινώσω την απόφαση» και πως εξετάζει αν θα παραμείνει η παράγραφος 2.
Στο άρθρο "περί σωματικής βλάβης δημοσίων λειτουργών" τόνισε ότι είναι αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και πρόσθεσε: «Αν περιορίζεται η διαφωνία στο 333, είναι εύκολο να το λύσουμε, η κυβέρνηση το εξετάζει. Αλλά αν η διαφωνία είναι δομική... Ναι με στην παράγραφο 2 υπάρχει μια βελτίωση για το αυτεπάγγελτο όπου, πράγματι, εκεί έχουμε πάει ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Όχι στην ποινή».
Επίσης είπε πως στην παράγραφο 2 και 3 «δεν υπάρχει κάτι περισσότερο, πέραν του ότι βάζουμε και τους συμβολαιογράφους».
Κατά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους βουλευτές του κόμματος, ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας καθώς εκτιμά ότι έχει σαφώς «φωτογραφικό» χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
«Το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον αντιτίθεται» δηλώνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτει δε ότι «πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι μεν να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά και να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο πλήρες πλέγμα κατοικίας α’ κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει λύσεις, επομένως το υπ. Δικαιοσύνη οφείλει να το αποσύρει άμεσα. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί την δέσμευσή της ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη» καταλήγουν οι «μικροί» του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιχαλογιαννάκης: Πρέπει να την αποσύρουμε
Αλλά και ο Γ. Μιχελογιαννάκης από το βήμα της Βουλής είπε λίγο νωρίτερα απευθυνόμενοςστον Στ. Κοντονή: «Κύριε Υπουργέ, θέλω να σε παρακαλέσω να αποσυρθεί η τροπολογία με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Όταν υπάρχει βία, εντάξει. Όμως, το να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, με ποινή φυλάκισης 6 ή 3 μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας της ομαλή διεξαγωγή, σας παρακαλώ πολύ να το αποσύρετε, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να νομοθετηθεί και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τη λαϊκή κινητοποίηση» είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης, προειδοποιώντας για την στάση που πιθανόν να κρατήσει σε περίπτωση ψηφοφορίας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget