Pierias News - Τα Νεα Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση

«Μένουμε σπίτι»: Το δυνατό μήνυμα του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό του κορωνοϊού Τι πρέπει να προσέξουμε

«Μένουμε σπίτι»: Το δυνατό μήνυμα του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό του κορωνοϊού
Τι πρέπει να προσέξουμε
Ένα δυνατό μήνυμα έστειλε το υπουργείο Υγείας με την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Τα αποτελεσματικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να είμαστε όλοι καλά.έπει να προσέξουμε
«Μένουμε Σπίτι. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα. Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στα νοσοκομεία στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα & σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 117, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι νέα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες, δικαστηρίων, παιδοτόπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης.Ρίξτε μια ματιά στην προφητεία του Κώστα Λεφάκη για την εξάπλωση του Κορωνοϊού
Την ίδια ώρα, η 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, και το παιδί της ανάρρωσαν και επέστρεψαν σπίτι.

Πηγή: iefimerida.gr

Δίνουμε βάση στο «Μένουμε σπίτι» γιατί οι ασθενείς του κορωνοϊού που είναι σοβαρά στην Ελλάδα είναι πλέον 3

Τρεις ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα λόγω Κορωνοϊού. Στο τέλος Μαρτίου θα έχει αποτυπωθεί αδρά η εικόνα της πανδημίας, ενώ συνεχίζεται η επιθετική προληπτική στρατηγική με κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης.

Στα «ορφανά», δηλαδή εκείνα που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης, κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός επικεντρώνονται οι Έλληνες ειδικοί, καθώς αποτελούν «μονάδα μέτρησης» της διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Τα δέκα «ορφανά» κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επί συνόλου 117 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου αποτυπώνουν διασπορά, αλλά όχι πολύ μεγάλη.

Με την επιθετική προληπτική στρατηγική - όπως η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, των κινηματογράφων, των παιδότοπων και των χώρων διασκέδασης, έπειτα από το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων – που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας στοχεύεται ο περιορισμός της όποιας διασποράς και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης ως το τέλος Μαρτίου.

«Ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και γι' αυτό λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Διευκρίνισε πως «τα δέκα ορφανά κρούσματα δεν συνεπάγονται τεράστια διασπορά. Έχουμε διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά μερικές εκατοντάδες κρούσματα». Πρόσθεσε δε πως κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. «Υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, τους οποίους τούς περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται» είπε ο ειδικός. Οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης φαίνεται πως έχουν ανοίξει στην Αττική όπου και βρίσκονται τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα.

Ένας τέτοιος κύκλος έχει ανοίξει, για παράδειγμα, στην περιοχή της Καστοριάς όπου διαγνώστηκε την περασμένη Δευτέρα θετικός στον κορωνοϊό ένας 53χρονος υγειονομικός εργαζόμενος. «Είναι ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, έχουμε ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση και μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας την τακτική που ακολουθούν σε αυτην την μεγάλη μάχη που δίνουν κατα του κορωνοιού.

Αυτό που περιμένουν να δουν οι επιστήμονες και που θα τους επιτρέψει να έχουν περισσότερο καθαρή εικόνα για την επίπτωση της νόσου του κορωνοϊού είναι τα σοβαρά περιστατικά. Συμφωνα με τα τελευταια διαθέσιμα αποτελέσματα, στην Ελλάδα από τους 117 αςθενεις, η συντριπτική πλειονότητα εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, και υπάρχουν τρεις που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για εναν ασθενή στο ΑΧΕΠΑ - τον 53χρονο εργαζόμενο του νοσοκομείου Καστοριάς- και δυο ασθενεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου από το γκρουπ των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους -κατά πληροφορίες πρόκειται για εναν 64χρονο και για τη σύζυγο του 66χρονου που κατέληξε χθες.

«Τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχας και πυρετό) στην κοινότητα τα οποία θα βρεθούν να έχουν κορωνοϊό. Όταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας πως θα συμβάλει η επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού στην ευκρίνεια της εικόνας που θα έχουν για την νόσο. Προσδιόρισε, δε, το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για αυτο σε περίπου 10 με 15 ημέρες. Πρακτικά δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει αποτυπωθεί αδρά η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πάντως, προς το παρόν οι επιστήμονες δίνουν τη δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού ταυτόχρονα με εκεινη κατα της εποχικής γρίπης. Οι ιοί της γρίπης συνεχίζουν να κυκλοφορούν στη χώρα παρότι βρισκόμαστε στην ουρά του κύματος αλλά δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοιού. Είναι ενδεικτικό ότι το 20% των εξεταζόμενων στα νοσοκομεία είναι θετικοί στη γρίπη.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ωστόσο ότι χρειάζεται ψυχραιμία, τήρηςη μέτρων υγιεινής και αυτοπεριορισμός στις ευπαθείς ομάδες Και για οποίον εμφανίζει συμπτώματα γριπωδους συνδρομής. «Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πραγματοποιείται στο εξής κυρίως στα βαριά περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. Δεν χρειάζεται να ξέρεις το αποτέλεσμα, εάν έχεις ή όχι τον ιό, εάν είσαι νέος» είπε χαρακτηριστικα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι στα κριτήρια που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τον εργαστηριακό έλεγχο αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. «Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανιςμό Υγείας αν και καθυστέρησε, για τη χώρα δεν σημαίνει κάτι στην πράξη, γιατί είχαν ληφθεί τα περισσότερα μέτρα αρκετά νωρίτερα.

protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget