PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση

Ραγδαίες εξελίξεις - Η μετάλλαξη «φέρνει» φόβο για ολικό αυστηρό lockdown

Ραγδαίες εξελίξεις - Η μετάλλαξη «φέρνει» φόβο για ολικό αυστηρό lockdown

Συναγερμός για κυβέρνηση και επιστήμονες σχετικά με τη μετάλλαξη και την εξάπλωση στην Αθήνα

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τα κρούσματα με μετάλλαξη κορωνοϊού, αλλά και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αθήνα, με έκτακτες συσκέψεις σχετικά με το επόμενο βήμα, καθώς σήμερα άνοιξαν γυμνάσια και λύκεια στις «κίτρινες» περιοχές.

Γώγος σε ΣΚΑΪ: Αυστηρότερα μέτρα αν χρειαστεί

«Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, με συνέχιση της αυξητικής τάσης, φυσικά θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος. «Προσπαθούμε να πορευτούμε σε ισορροπημένη διαδικασία, άλλα η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή» τόνισε. 

«Χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη για να εξαφανίσουμε τη διασπορά, δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Αν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη οι εταιρείες μπορεί να κάνουν στόχευση στο μεταλλαγμένο κομμάτι του ιού και να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και για τη μετάλλαξη» εξήγησε.

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πάντως εμφατικά ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στη βιβλιογραφία για χορήγηση τρίτης δόσης. 

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού είναι τα ίδια με ή χωρίς αυτά τα στελέχη, αυξημένα βέβαια. «Κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το επόμενο που μπορεί να διαφέρει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα να επαναμολύνει» ανέφερε. «Τα δυο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται. Για τα άλλα στελέχη όταν δεν καλύπτουν ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό… Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει κάποιες εποχές 25% άλλες εποχές που καλύπτει 60 με 70%, τα ποσοστά 90 – 95% στα οποία ακούμε και έχει συνηθίσει ο κόσμος είναι εξωπραγματικά. Το 50% δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμα, θα δοθούν» σημείωσε. 

«Είναι αναμενόμενες οι μεταλλάξεις του ιού. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει η βρετανική, ακόμα και στη Βρετάνια υπήρχε στη συνέχεια αύξηση του αρχικού στελέχους. Και στην Πορτογαλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταλλαγμένο στέλεχος, που είναι μεγάλο σε ποσοστό βέβαια το 30%» σχολίασε ο καθηγητής. 

«Το τρίτο κύμα έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους, καιρός, συγχρωτισμός σε  κλειστούς χώρους συρροές, μέτρα, τήρηση μέτρων κλπ» επανέλαβε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, αρά τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε να μην πιάσει το δεύτερο ιό. 

Εξαδάκτυλος: Ανοιχτά ενδεχόμενα το αυστηρό lockdown και να κλείσουν ξανά τα σχολεία

Για την πορεία του κορωνοιού στην χώρα μας, την περιπέτεια υγείας του καθώς είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοιό αλλά και το άνοιγμα λυκείων-γυμνασίων μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. και την εκπομπή «Σήμερα» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αναφερόμενος στο θέμα της υγείας του είπε έχουν εξελιχθεί ομαλά τα πράγματα και σήμερα ή αύριο τελειώνει ο προβλεπόμενος χρόνος περιορισμού. Μάλιστα, σημείωσε πως οι 10 ημέρες είναι 2 ημέρες χωρίς συμπτώματα για τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί ενώ οι 14 ημέρες αφορούν τους ανθρώπους που είναι στενές επαφές. 

Ο ίδιος ανέφερε πως κόπωση και μυικοί πόνοι ήταν τα βαρύτερα συμπτώματα που είχε και ότι πήρε κολχικίνη. 

«Θα κάνω τεστ αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητικό γιατί πολλές φορές βλέπουμε σε ανθρώπους που έχουν περάσει covid το τεστ να κάνει πολύ καιρό για να αρνητικοποιηθεί ενώ οι ίδιοι δεν μεταδίδουν από την 10η μέρα και μετά. Βέβαια με μάσκα και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα κυκλοφορήσω» ανέφερε μεταξύ άλλων.  

Ερωτηθείς αν βιάστηκαν να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια ο ίδιος δήλωσε πως «μπορεί να έχετε  και δίκιο, θα φανεί»  ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν πάλι και να έχουμε αυστηρότερο απαγορευτικό αλλά όπως είπε τηρώντας τα μέτρα προσεχτικά μπορούμε αυτό να το μειώσουμε

Παράλληλα, τόνισε πως από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι 25 Ιανουαρίου η πορεία ήταν καθοδική και αργή ενώ από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε μια αργή ανοδική πορεία. «Δηλαδή 2 βδομάδες μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 διότι το λιανεμπόριο προστέθηκε στις 18» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε «Δυστυχώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ σκληρά διλήμματα, αν δηλαδή θα έχουμε ανοιχτούς κάποιους οικονομικούς κλάδους ώστε να υπάρχουν εισοδήματα και τηλεκπαίδευση ή το ανάποδο και δυστυχώς με την καθυστέρηση που έχουμε στους εμβολιασμούς και την αύξηση της μεταδοτικότητας των νέων στελεχών δεν πηγαίνουμε σε μια κατάσταση που γρήγορα θα μας απαλλάξει από τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά

Ωστόσο είπε πως αισιοδοξεί ότι με την αύξηση των εμβολιασμών και καθώς θα περάσουμε και αυτόν τον δύσκολο 2ομήνα του χειμώνα στο τέλος θα καταφέρουμε να έχουμε μια ισορροπία.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σύψα ότι είμαστε πάλι στην εποχή της Γουχάν ο ίδιος σχολίασε πως «εμείς Γουχαν δεν γίναμε ποτέ». 

Όπως εξήγησε για τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτικά, επίσης σε σχέση με τα εμβόλια ότι κατά πάσα πιθανότητα καλύπτουν την βρετανική μετάλλαξη και ότι υπάρχει μικρότερη κάλυψη γι αυτή την της νότιου Αφρικής ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν δεν συνηγορούν για να το πουν με βεβαιότητα.

Παράλληλα έκανε έκκληση προς μαθητές και εκπαιδευτικούς πως με την παραμικρή αδιαθεσία που θα νιώσουν να μένουν στο σπίτι και να διενεργούν τις απαραίτητες εξετάσεις. 

                                                                          Πηγή: ΣΚΑΪ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget