PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση

Κορωνοϊός: Οι 2 χώρες που νίκησαν τον ιό χωρίς εμβόλια - Πώς το κατάφεραν

Κορωνοϊός: Οι 2 χώρες που νίκησαν τον ιό χωρίς εμβόλια - Πώς το κατάφεραν

Η στρατηγική που ακολούθησαν οι δύο χώρες νικώντας τον κορωνοϊό

Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παραμένει αιχμάλωτο στα βρόχια της πανδημίας, αλλά δύο χώρες της Ασίας, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι νίκησαν τον κορωνοϊό…

Την ώρα που κράτη όπως η Ινδία και η Βραζιλία σπάνε το ένα μετά το άλλο τα θλιβερά ρεκόρ των νέων κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid-19, δυτικά ΜΜΕ προβάλλουν ως άξιο μίμησης το παράδειγμα του Βιετνάμ, όπου πέρα από κάποια ελάχιστα τοπικά lockdown η ζωή έχει επιστρέψει σχεδόν εντελώς στην κανονικότητα, με τα σχολεία και τα εστιατόρια να επαναλειτουργούν, τους πολίτες να πηγαίνουν σε κλαμπ και συναυλίες, διατηρώντας πάντως την επαγρύπνησή τους για τους κινδύνους.

Η Ταϊβάν, την ίδια ώρα, έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας μόλις 11 θανάτους από τον κορωνοϊό. Πώς τα κατάφεραν;

Το Βιετνάμ αψήφησε τους ειδικούς και κράτησε σφραγισμένα τα σύνορά του

Αμφότερες οι χώρες της Ασίας παρέδωσαν μαθήματα έγκαιρης αντίδρασης από τον Μάρτιο του 2020, λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης και ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού. Το Βιετνάμ σφράγισε τα σύνορά του από τις αρχές της περασμένης άνοιξης και τα κράτησε κλειστά ακόμη κι όταν κατάφερε να μηδενίσει τα νέα κρούσματα, ιδιαίτερα λόγω του φόβου επανεισόδου της Covid-19 στη χώρα των 97 εκατ. κατοίκων από γειτονικές χώρες, όπως η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 και με την οποία έχει μακρά μεθοριακή γραμμή.

«Όσο λιγότερες οι μολύνσεις τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα: αποδίδουν τα μέγιστα, όταν φαντάζουν υπερβολικά, πριν ή μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού», εξηγεί ο επιδημιολόγος του London School of Hygiene and Tropical Medicine, Μαρκ Τζετ.

Ακόμη και σήμερα, μόνο συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως επιχειρηματίες και ειδικοί, μπορούν να εισέλθουν στο Βιετνάμ και σε κάθε περίπτωση όλοι χρειάζονται ειδικές άδειες από τις Αρχές, χώρια που πρέπει να μπουν σε καραντίνα τριών εβδομάδων.

Ασθενείς που διαγιγνώσκονται θετικοί μεταφέρονται άμεσα σε νοσοκομεία, ανεξάρτητα της σοβαρότητας της κατάστασής τους. Στο μείγμα των μέτρων που έθεσαν σε ισχύ οι Αρχές του Βιετνάμ περιλαμβάνεται ακόμη η ιχνηλάτηση των επαφών, η διενέργεια τεστ στοχευμένων ανά περιοχές και τακτά χρονικά διαστήματα, τα lockdown, αλλά και αυστηρές ποινής, ακόμη και φυλάκισης, για όσους σπάνε την καραντίνα. Όλα αυτά επέτρεψαν στο Βιετνάμ να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού ακόμη και πριν από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Μόλις 35 θάνατοι έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας και μόλις 2.700 κρούσματα στη διάρκεια τριών μικρών κυμάτων, που περιορίστηκαν ταχύτατα, με αποτέλεσμα η οικονομία του Βιετνάμ όχι μόνο να μη δεχθεί σφοδρό πλήγμα, αλλά και να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 2,9%!

Ταϊβάν: Μόλις 11 θύματα από την έναρξη της πανδημίας

Η Ταϊβάν των 23 εκατ. κατοίκων τα πήγε ακόμη καλύτερα σε σύγκριση με το Βιετνάμ, αφού από τον Μάρτιο του 2020 κατέγραψε μόνο 1.082 κρούσματα και 11 θύματα της Covid-19, αν και σύμφωνα με την ειδικό του University College Dublin, Πατρίτσια Φιτζπάτρικ, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επικίνδυνων χωρών λόγω της εγγύτητάς της με την Κίνα.

Επωφελούμενη από το γεγονός ότι είναι νησιωτική χώρα, η Ταϊβάν επέλεξε, όπως και το Βιετνάμ, να απομονωθεί τάχιστα από τον υπόλοιπο κόσμο μόλις έφθασαν τα νέα για τα πρώτα κρούσματα μιας άγνωστης μορφής πνευμονίας από την Κίνα, στα τέλη του 2019, και έσπευσε να συγκροτήσει ένα κεντρικό διοικητικό κέντρο διαχείρισης της πανδημίας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με τη συνδρομή υπουργείων, υπηρεσιών, διευθυντικών στελεχών και εταιρειών.

Η Ταϊβάν διέκοψε τις αεροπορικές συνδέσεις με άλλες χώρες και επέβαλε αυστηρούς κανόνες καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ενώ ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής της, πέραν της απίστευτα γρήγορης αντίδρασής της, ήταν η ιχνηλάτηση των επαφών.

Σε μια νέα μελέτη για την αντίδραση της Ταϊβάν στην πανδημία, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», οι συντάκτες της, μέλη υγειονομικών ινστιτούτων και νοσοκομείων στην ασιατική χώρα και τις ΗΠΑ, συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφήρμοσαν τα δύο κράτη τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Οπως διαπίστωσαν, η ανίχνευση των φορέων μέσω των διαγνωστικών τεστ στην ασιατική χώρα, η απομόνωσή τους, η ιχνηλάτηση επαφών και η 14ήμερη καραντίνα, μέχρι τα μέτρα που κλήθηκε να εφαρμόσει ο πληθυσμός στο σύνολό του, όπως η χρήση μάσκας, η ατομική υγιεινή και το social distancing, επέτρεψαν στην Ταϊβάν να βάλει αποτελεσματικό φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας.

Οπως αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Vox, ο φόβος της Κίνας ήταν που ενέπνευσε εν μέρει την ταχεία αντίδραση του Βιετνάμ (αλλά και της Ταϊβάν) στην πανδημία της Covid-19. Κι «αυτό που πρέπει να μάθουν οι υπόλοιπες χώρες είναι ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο όλοι μας συνορεύουμε με την Κίνα».

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget