PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση

Δυστυχώς, η κότα δεν έκανε μόνο...χρυσά αυγά

Δυστυχώς, η κότα δεν έκανε μόνο...χρυσά αυγά

Επειτα από έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης (και όχι της τοπικής αστυνομίας) διαπιστώθηκε περιβαλλοντική ρύπανση, προερχόμενη από απόρριψη αποβλήτων σε σημείο που καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο. ● Εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση των Αρχών να ασχοληθούν με μια υπόθεση για την οποία χρόνια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι.
Οι κάτοικοι φώναζαν χρόνια, οι Αρχές ξύπνησαν τώρα! Ενα περιβαλλοντικό έγκλημα που ταλανίζει την Πιερία κι έχει καταγγελθεί επανειλημμένα μπήκε επιτέλους στο στόχαστρο αστυνομίας και επιθεωρητών περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 59χρονου... CEO μιας απ' τις πιο γνωστές βιομηχανίες ζωικών προϊόντων. Την υπόθεση χειρίστηκε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και όχι η τοπική αστυνομία.
Αν και δεν έχει συλληφθεί κανένας, προς το παρόν τουλάχιστον, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του 59χρονου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σχετικά με περίπτωση περιβαλλοντικής ρύπανσης, προερχόμενη από απόρριψη αποβλήτων σε σημείο που καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν περιβαλλοντική επιθεώρηση - αυτοψία στην επιχείρηση που βρίσκεται σε περιοχή της Πιερίας, κατά την οποία έγινε δειγματοληψία υγρών αποβλήτων από την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού της σε όμορο ρέμα και διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων:
Διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, διότι η εταιρεία προέβη κατά το έτος 2020 έως και τα τέλη Μαΐου 2021 σε διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων (χωρίς χλωρίωση/απολύμανση) υγρών αποβλήτων.
Ανεξέλεγκτη διάθεση Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ), καθώς η εταιρεία προέβη σε ανεξέλεγκτη διάθεση συνολικής ποσότητας κατά τεκμήριο άνω των 4.000 τόνων ζωικών υποπροϊόντων κατά τα έτη 2020 και 2021, ενώ δεν διαχειρίστηκε, ως όφειλε, τα παραγόμενα ΖΥΠ, κατά παράβαση των όρων της σχετικής Αποφάσης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ).
Ανεξέλεγκτη διάθεση ιλύος (λάσπης), διότι, όπως διαπιστώθηκε, προέβη σε ανεξέλεγκτη διάθεση άνω των 125 τόνων ιλύος κατά τα έτη 2020 και 2021, κατά παράβαση των όρων της σχετικής ΑΕΠΟ.
Αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής της εταιρείας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν η συνεχόμενη πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, δηλαδή η πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής, στην υγεία των κατοίκων, στους ζωντανούς οργανισμούς και στο οικοσύστημα.
Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, όμως εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση των Αρχών να ασχοληθούν με μια υπόθεση για την οποία χρόνια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι.
Το κίνημα «I can't breathe»
Η συγκεκριμένη εταιρεία, μια από τις πιο γνωστές πανελληνίως στην παραγωγή συσκευασμένων κοτόπουλων, δεν έχει προκαλέσει απλώς καταγγελίες και αντιδράσεις στην περιοχή, αλλά εξαιτίας της καταγγελλόμενης ρύπανσης οδήγησε στη δημιουργία Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατερίνης με την επωνυμία «I can't breathe» (Δεν μπορώ να ανασάνω).
Τον Αύγουστο του 2021, η Πρωτοβουλία ανακοίνωσε:
«Από τον Σεπτέμβριο του 2020, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, εκφράζοντας χιλιάδες δημοτών της Κατερίνης, έχει επιδοθεί σε μια ατέρμονη αλληλογραφία με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, τις αδειοδοτούσες αρχές του ΥΠΕΝ, την αρμόδια γνωμοδοτούσα επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τους αντιπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο.
Επί της αλληλογραφίας μας και ως προς τον Τύπο, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:
Ποτέ, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, ακόμη κι αν το ζητούσαμε εκ των προτέρων, δεν έγινε εφαρμογή του άρθρ. 12 του ν. 2690/19992 και των σχετικών εγκύκλιων διαταγών.
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Ε. Πιερίας, επί μήνες, δεν απαντά σε ερωτήματά μας και δεν μας κοινοποιεί δημόσια έγγραφα, αλλά και έγγραφα που άπτονται των καταγγελιών μας, σιωπηρά αρνούμενη ή επικαλούμενη διατάξεις που δεν δικαιολογούνται στην περίπτωσή μας.
Επί της ουσίας, το πρόβλημα της δυσοσμίας εντείνεται και η ρύπανση εξακολουθεί».
Και τι δεν έχουν καταγγείλει κατά καιρούς τα μέλη της Πρωτοβουλίας, που συγκέντρωσαν περί τις 2,5 χιλιάδες υπογραφές κατοίκων για το πρόβλημα. Δυσοσμία από μη επεξεργασμένα υγρά λύματα, δυσοσμία από μονάδες θερμικής αδρανοποίησης (ίσως και αποτέφρωσης) ζωικών υποπροϊόντων στο πτηνοσφαγείο, ταφή ζωικών υποπροϊόντων σε εκτάσεις γύρω απ' το πτηνοσφαγείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.
Ας σημειωθεί ότι στην εν λόγω επιχείρηση, από το 2 013 ώς το 2020, έχουν επιβληθεί έξι αποφάσεις κυρώσεων, ύστερα από καταγγελίες πολιτών. Ομως, οι προβλεπόμενοι απ' τον νόμο τακτικοί έλεγχοι δεν γίνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με το αιτιολογικό της έλλειψης προσωπικού.

                                 

                                                                                 πηγή:efsyn.gr
Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget