PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση

8 λάθη που οδηγούν τον γάμο σε διαζύγιο

Συχνά ακούω τα παράπονα φίλων, γνωστών αλλά και ασθενών μου ότι τα πράγματα δεν πάνε...καλά στο γάμο τους. Και ενώ δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα, φαίνεται ότι ένα υπόγειο ρεύμα ψυχικής γκρίνιας και δυσαρέσκειας υπονομεύει τη σχέση. Συζητώντας με πολύ κόσμο έχω καταλήξει ότι υπάρχουν 8 βασικά λάθη που σαμποτάρουν έναν γάμο και, τελικά, τον οδηγούν σε διαζύγιο.
1. Επιμένετε με επιχειρήματα ότι εσείς έχετε πάντα δίκαιο
Ακόμα και αν έχετε δίκαιο, χρειάζονται δύο άνθρωποι για να καβγαδίσουν. Έχετε σκεφτεί να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου; Όχι με γνώμονα ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο, αλλά το πώς αντιλαμβάνεται ο άλλος την κατάσταση, ποιες είναι οι ανάγκες του, το πώς αισθάνεται…. Αφού τα λάβετε όλα αυτά υπόψη, ξαναεξετάστε την κατάσταση και το αν έχετε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό δίκαιο. Να θυμάστε ότι δεν βρίσκεστε σε δικαστήριο για να καταδικάσετε ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού και ότι τις περισσότερες φορές και οι δύο έχουν ως ένα σημείο δίκαιο και ως ένα άλλο σημείο άδικο.
2. Είστε πάντα το θύμα
Αν μονίμως θεωρείτε ότι είστε το θύμα ή το ριγμένο μέλος της σχέσης, το σίγουρο είναι ότι μέσα σας βράζουν αρνητικά συναισθήματα. Οι άνθρωποι που παίρνουν το ρόλο του θύματος (α) βολεύονται στη μιζέρια τους και δεν κάνουν κάτι για να βγουν από αυτό τον ρόλο και (β) δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες και το ρόλο τους στην κατάσταση. Αναλογιστείτε λοιπόν, με ποιον τρόπο συνεισφέρετε εσείς στο πρόβλημα που έχει ο γάμος σας;
3. Δε μιλάτε για όσα σας ενοχλούν στη σχέση σας
Αν τα καταπίνετε όλα, αν δεν διαμαρτύρεστε ποτέ, αν δεν εκφράζετε μια διαφορετική γνώμη ή επιθυμία, αν μονίμως θάβετε όλα όσα μικρά ή μεγάλα σας ενοχλούν στη σχέση σας, τι σίγουρο είναι ότι όλα αυτά θα βρεθούν κάποια στιγμή μπροστά σας, απειλώντας τη σχέση σας. Υιοθετήστε διαφορετική στάση: μάθετε να είστε ανοιχτοί, να λέτε τη γνώμη σας και να εκφράζετε τις επιθυμίες σας και αυτά που σας ενοχλούν. Υπάρχει τρόπος να το κάνετε σωστά, χωρίς φωνές, χωρίς θυμό, χωρίς να κατηγορείτε τον άλλον, αλλά εκφράζοντας τη δική σας ανάγκη.
4. Αποφεύγετε τις αντιπαραθέσεις
Προσοχή! Ανοίξτε το λεξικό και ενημερωθείτε για τις διαφορές ανάμεσα στην ‘αντιπαράθεση’ και τη ‘σύγκρουση’. Δε χρειάζεται να τσακωθείτε, να συγκρουστείτε ή να έρθετε σε ρήξη με τον/τη σύντροφό σας. Όταν όμως χρειάζεται καλό είναι να έρθετε σε αντιπαράθεση, να αντιτάξετε τα δικά σας επιχειρήματα, άποψη, γνώμη, επιθυμία, με στόχο τη βελτίωση της σχέσης και την αρμονία που έρχεται όταν δυο άνθρωποι που νοιάζονται ο ένας τον άλλον συζητάνε για να βρουν λύσεις και ισορροπίες.
5. Διαρκώς μειώνετε τον/τη σύντροφό σας
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την παθητική-επιθετική στάση που μετά από μια προσβολή λέει κανείς στον/τη σύντροφό του «πώς κάνεις έτσι; Πλάκα έκανα». Αν κάνετε αστεία που μειώνουν και υποβιβάζουν τον άλλον, αναλογιστείτε πώς θα αισθανόσασταν εσείς στη θέση του! Σίγουρα όχι όμορφα! Ακόμα χειρότερα, αν στους τσακωμούς σας μειώνετε τον/τη σύντροφό σας ή του χτυπάτε αδύνατα σημεία του ή ελαττώματά του.
6. Βάλετε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εσάς και την οικογένεια/φίλους του άλλου
Οι οικογενειακές σχέσεις είναι δύσκολες, εφόσον τους συγγενείς και, ειδικά τα πεθερικά, δεν τα διαλέγουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τηρήσετε τα προσχήματα και να διατηρήσετε μια πολιτισμένη σχέση με τα πεθερικά σας και την ευρύτερη οικογένεια του/της συζύγου. Χωρίς να γίνετε καλύτεροι φίλοι, μπορείτε να επιβιώσετε από ένα οικογενειακό κάλεσμα και να το ανταποδώσετε. Το ίδιο ισχύει και για τους φίλους του/της συντρόφου σας: εφόσον σας ζητάει να τους γνωρίσετε και να βγείτε μαζί τους, κάντε μια προσπάθεια και, ποιος ξέρει, μπορεί και να τους συμπαθήσετε!
7. Διαρκώς βάζετε τις δικές σας ανάγκες σε προτεραιότητα
Φυσικά και είναι σημαντικές οι όποιες ανάγκες έχετε, όμως δεν είναι φυσικό να έχουν μονίμως προτεραιότητα. Χωρίς να χρειάζεται να συμβιβαστείτε, να τις υποβαθμίσετε ή να γίνετε θύμα, καλό είναι να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι στον γάμο συνυπάρχουν δυο άνθρωποι και οι διαφορετικές τους ανάγκες. Συζητήστε τις ανάγκες σας, βάλτε προτεραιότητες, δείξτε αλληλοσεβασμό και βρείτε τις ισορροπίες σας.
8. Διαρκώς βάζετε τις ανάγκες του/της συντρόφου σας σε προτεραιότητα
Εξίσου λανθασμένο με το να βάζετε σε προτεραιότητα μόνο τις δικές σας ανάγκες είναι και να βάζετε μονίμως πρώτες τις ανάγκες του άλλου. Κάποιες φορές θα έρθουν πρώτες οι ανάγκες του άλλου, κάποιες οι δικές σας, αλλά ποτέ δε γίνεται να είναι μονόπλευρη η κατάσταση. Όταν η ισορροπία γέρνει σταθερά από τη μεριά των αναγκών του ενός, ακολουθούν πολλά προβλήματα. Το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία και την εξισορρόπηση των αναγκών όπως αυτό ταιριάζει στη δική σας σχέση.
Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget