PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Η πρώτη νίκη του λαού μετά από 8 χρόνια μνημονίων

Η πρώτη νίκη του λαού μετά από 8 χρόνια μνημονίων
- Μπράβο στους αγρότες -Ματαιώθηκε η Agrotica λόγω “πολιορκίας”
Επεισόδια και εντάσεις έβαλαν «μπλόκο» στα προγραμματισμένα για σήμερα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Agrotica 2016»
Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι λίγο μετά τις 17.30 σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές στη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών κατά του ασφαλιστικού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διεισδύσει στον χώρο της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιούνταν τα εγκαίνια της κλαδικής έκθεσης, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, και σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Helexpo γνωστοποίησε στους αγρότες ότι τα εγκαίνια της Agrotica δεν θα τελεστούν σήμερα το απόγευμα.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ταχματζίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη ματαίωση των εγκαινίων για σήμερα και δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην Agrotica.
Από τη Λεωφόρο Στρατού αποχωρούν σταδιακά τα εκατοντάδες τρακτέρ που ήταν παρατεταγμένα, προκειμένου να μεταβούν στα αρχικά μπλόκα τους στην επικράτεια. Στο σημείο παραμένουν διαδηλωτές και συντονιστικά όργανα των κινητοποιήσεων.
Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στον χώρο της ΔΕΘ.
Σημειώνεται ότι στο σημείο επικράτησε ένταση και το πρωί, μεταξύ διαδηλωτών και διμοιρίας των ΜΑΤ, στην προσπάθεια των πρώτων να προσεγγίσουν το Βελλίδειο. Αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το σημείο, ωστόσο μετά από συζητήσεις με τους γεωργούς, τούς επέτρεψαν να προσεγγίσουν την πλατεία.
Η ανακοίνωση της HELEXPO
Λίγο μετά τις 19.00, η ΔΕΘ-HELEXPO έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί επίσημα την αναβολή των εγκαινίων της «Agrotica 2016».
Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:
«Η ΔΕΘ-HELEXPO θέλοντας να διασφαλίσει το γεγονός ότι η AGROTICA είναι μια γιορτή του πρωτογενούς τομέα, μια συνάντηση του αγροτικού κόσμου και μια κορυφαία εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματα τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.
Η Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου που ήρθε στην πόλη μας για να εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς επίσης και να ζητήσει συγνώμη από τους προσκεκλημένους για την αναστάτωση.
Προσκαλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στην 26η AGROTICA, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 31/01/2016.»
Η αγροτική κινητοποίηση
 
Περισσότεροι από 5.000 αγρότες της βορείου Ελλάδος κορύφωσαν το απόγευμα της Πέμπτης τις κινητοποιήσεις τους κατά του νέου ασφαλιστικού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Οι διαδηλωτές παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα επί της Λεωφόρου Στρατού (από το ύψος της ΕΡΤ3 έως το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο) και κατέκλυσαν την Πλατεία της ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) απέναντι από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ, προκειμένου να αποτρέψουν την τέλεση των εγκαινίων της διεθνούς αγροτικής έκθεσης «Agrotica 2016» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Περισσότερα από 600 τρακτέρ βρίσκονταν από το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή που ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει στήσει το δικό της μπλόκο με κλούβες των ΜΑΤ.
Δείτε εικόνες από την κινητοποίηση:
Η οχηματοπομπή ξεκίνησε από τον κόμβο του αεροδρομίου και διασχίζοντας τις οδούς Βούλγαρη και 3ης Σεπτεμβρίου, έφθασε στο κέντρο της πόλης.Την ίδια στιγμή που ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει στήσει το δικό της μπλόκο με κλούβες των ΜΑΤ.
Τα μπλόκα στη συμπρωτεύουσα ενισχύθηκαν με 300 τρακτέρ από το μπλόκο αεροδρομίου-Πράσινα Φανάρια ενώ τρακτέρ κατεβαίνουν από τον κόμβο Δερβενίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Η κινητοποίηση ενισχύθηκε από μπλόκα της βορείου Ελλάδας (σ.σ.: μέχρι νωρίς το απόγευμα αναμένονταν άλλα 20 λεωφορεία με αγρότες απ’ όλη τη χώρα) και το παρών στη διαμαρτυρία δίνουν οι αγρότες της Χαλκιδικής, της Κομοτηνής και της Έδεσσας.
«Είμαστε όλοι εδώ, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη» επισημαίνει ο αγροτικός κόσμος, καλώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό να αποσύρει τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογο μαζί τους από μηδενική βάση.
Οι αγρότες κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου ανάρτησαν πανό που έγραφαν «Μας στέλνετε στην Βουλγαρία», ενώ κάποιοι κόλλησαν και πωλητήρια στα τρακτέρ του ανέφεραν ως αιτία πώλησης της «φορολεηλασία».
Οι δρόμοι έξω από το χώρο της Helexpo είχαν κλείσει από τις 12.30 το μεσημέρι. Στην πλατεία είχε τοποθετηθεί εξέδρα, όπου εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το σημερινό συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό προς το συγκεντρωμένο πλήθος.
Το λόγο πήρε πρώτος ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Συντονιστική Επιτροπής, για να καλωσορίσει αρχικά τους συμμετέχοντες, και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα την έκθεση την εγκαινιάζουμε εμείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Θα νικήσουμε, δεν κάνουμε πίσω»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget