PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Στον Μύτικα ανεβαίνεις με ένα μπουκάλι νερό

Στον Μύτικα ανεβαίνεις με ένα μπουκάλι νερό
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΔΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»:
* Δεν χρειάζονται …τελεφερίκ και ελικόπτερα!
Αντιδράσεις, σχόλια και συζητήσεις προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα για τελεφερίκ στον Όλυμπο από την πλευρά της Ελασσόνας, για ταβέρνες και ελικόπτερα.
Μετά την τοποθέτηση στο υπουργείο Εξωτερικών το ακριβές περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου του Δημήτρη Μάρδα παραμένει αδιευκρίνιστο. Αυτό, από ό,τι φαίνεται, του δίνει τη δυνατότητα να...
ανακοινώνει διάφορους σχεδιασμούς, που σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ίδιος στόχο έχουν τη διεθνή προβολή της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Μία από αυτές τις ιδέες του, ήταν και η αξιοποίηση του Ολύμπου. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός φέρεται να έχει δηλώσει ότι επενδυτικό πλάνο προβλέπει μεταξύ άλλων κατασκευή επιπλέον καταφυγίων -ειδικότερα άλλων δύο στο οροπέδιο των Μουσών, στα περίπου 2.700 μέτρα υψόμετρο- εκτός από τα δύο που λειτουργούν ήδη. Προβλέπει τη δημιουργία δρόμων αλλά και τη δραστηριότητα ταβερνών. Επίσης, το σχέδιο του κ. Μάρδα προβλέπει τη δυνατότητα μεταφοράς των τουριστών στο οροπέδιο των Μουσών, κάτω από τον «θρόνο του Δία», με ελικόπτερο από το Λιτόχωρο.
Με αφορμή την επίσκεψη που ήταν να πραγματοποιήσει προχθές στην Κατερίνη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας η εθελοντική ομάδα δράσης νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου» υπενθύμισε τι είχε δεσμευθεί το 2011 ο κ. Αλέξης Τσίπρας και τι σχεδιασμούς παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διά του υπουργού της. Έτσι, λοιπόν, αναφέρει ότι στις 20 Νοεμβρίου του 2011 ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο πεδίο βολής στο Λιτόχωρο Πιερίας, υπέγραψε το αίτημα της εθελοντικής ομάδας δράσης νομού Πιερίας για την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου. Δηλαδή, την «άμεση προώθηση ένταξης του συνόλου του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και τον καθορισμό Ζώνης Απόλυτης Προστασίας Α και ζώνης προστασίας Β με όρους των χρήσεων γης».
Περίπου πέντε χρόνια μετά και «ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, παρουσιάζει ως σχεδιασμό της κυβέρνησης την κατασκευή 3 – 4 καταφυγίων στις υψηλές κορυφές του βουνού, δημιουργία τελεφερίκ, από την πλευρά της Ελασσόνας και ενός ακόμα μικρού οικισμού, από την πλευρά του Λιτοχώρου, στους πρόποδες του βουνού. Μετάβαση των τουριστών στην κορυφή του βουνού με ελικόπτερο, από το Λιτόχωρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εθελοντική ομάδα για να προσθέσει ότι «πράγματι, πέντε χρόνια είναι πολλά. Πού να θυμηθεί κανείς τι έλεγε και για τι αγωνίζονταν πριν πέντε χρόνια».
Η θέση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας παραμένει σταθερή και εκφράζει τη διαφωνία της «διότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα θα επιτρέπεται η ίδρυση νέων καταφυγίων, ενώ υπάρχουν ήδη τρία στη συγκεκριμένη Ζώνη (Γ. Αποστολίδης, Χ. Κάκαλος και Σ. Αγαπητός). Όταν πάψει να υφίσταται ο συμβολισμός του μυθικού βουνού, τότε ο Όλυμπος θα καταστεί αυτόματα ένας προορισμός όπως οποιοδήποτε άλλο βουνό της Ελλάδας (με καταπατήσεις, αυθαιρεσίες, όχληση, εκφράσεις μεγαλομανίας και κακογουστιάς κ.λπ.). Το κεφάλαιο για την ανάπτυξη θα έχει τότε προ πολλού εξανεμισθεί και, μάλιστα, ολοκληρωτικά. Κατά τη γνώμη μας, τα καταφύγια πρέπει να χωροθετηθούν μόνο στη Ζώνη Γ’ και, μάλιστα, σε περιορισμένο αριθμό και σε συγκεκριμένους χώρους με προέγκριση χωροθέτησης».
ΤΣΙΡΩΝΗΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Την ίδια ώρα όμως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε επίσκεψή του στην Ελασσόνα είχε διαβεβαιώσει πως το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται θα ικανοποιεί πλήρως όλες τις πλευρές του Ολύμπου. Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου διατηρεί στενή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και εμμένει στη θέση του ότι με το νέο Π.Δ. θα ανοίξει ο δρόμος για τη σωστή αξιοποίηση του Ολύμπου. «Ο Δήμος Ελασσόνας, ο Φορέας Διαχείρισης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμφωνήσαμε με όλα όσα αφορούν το θεσσαλικό κομμάτι του Ολύμπου και έχουν να κάνουν με τη ζωνοποίηση και τις ήπιες παρεμβάσεις», αναφέρει στην «Ε» ο δήμαρχος Ελασσόνας ενώ με αφορμή τους σχεδιασμούς του κ. Μάρδα για ελικόπτερα που θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στην κορυφή τον καλεί να γνωρίσει καλύτερα το βουνό αναφέροντας ότι «σε 1,5 ώρα είμαστε στον Μύτικα με μοναδικό εφόδιο ένα μπουκάλι νερό, δεν χρειάζεται περισσότερος εξοπλισμός». Συγχρόνως γίνεται γνωστό πως ουδέποτε υπήρξε κάποια επαφή με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Ο ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του Διατάγματος είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε χερσαία τμήματα της περιοχής του όρους Όλυμπος, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία, με το χαρακτηρισμό της ως Εθνικό Πάρκο. Ειδικότερα, επιδιώκεται η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου επί του επεξεργασθέντος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίου Π.Δ. προβλέπει μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα τύπου τελεφερίκ, να γίνει συντήρηση στις υπάρχουσες υποδομές του ΚΕΟΑΧ καθώς και η συντήρηση, βελτίωση και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος αναβατήρα (lift) ή η δημιουργία νέου αναβατήρα συνδεόμενου λειτουργικά με την υπάρχουσα υποδομή.
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ UNESCO
Η έκδοση του ΠΔ θεωρείται αναγκαία και για ακόμη έναν λόγο. Την προσεχή περίοδο επίκειται η έγκριση παραμονής του Ολύμπου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO. Όμως μία από τις προϋποθέσεις, για να δοθεί η έγκριση, είναι η έκδοση του ΠΔ. Για τον λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης νέου Προεδρικού Διατάγματος.
Εκτός από τον Όλυμπο μόνον το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ενταγμένο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της UNESCO, το οποίο επικαιροποιείται ανά δεκαετία. Πρόκειται για έναν διεθνή κατάλογο με τα σπουδαιότερα μνημεία της φύσης, διά του οποίου εξασφαλίζονται η διεθνής προβολή και αναγνώριση για τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου.

Ζωή Παρμάκη
eleftheria.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget