PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση

Κορωνοϊός - Χάρβαρντ: Απρόσμενη παρενέργεια εντόπισαν ειδικοί κυρίως σε νέους

Κορωνοϊός - Χάρβαρντ: Απρόσμενη παρενέργεια εντόπισαν ειδικοί κυρίως σε νέους

Τι δείχνουν τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η οποία έχει δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει ότι η παρενέργεια αυτή ταλαιπωρεί έναν στους δύο ασθενείς. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να την εκδηλώσουν. Πόσο διαρκεί.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να ταλαιπωρεί για μήνες πολλούς ασθενείς, ακόμα κι αν αρχικά ήταν ήπια. Ωστόσο τα επίμονα συμπτώματα των ασθενών δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν με την κόπωση, την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ή τον πονοκέφαλο.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που είναι πάρα πολύ συχνό, αλλά και σοβαρό. Το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει εξαιτίας του επικίνδυνου ιού. Και δυστυχώς δείχνει μια απρόσμενη προτίμηση στους νέους.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 3.900 εθελοντές, ηλικίας 26 έως 50 ετών. Όλοι τους είχαν νοσήσει το 2020 εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Στη μελέτη εντάχθηκαν κατά μέσον όρο 4,2 μήνες μετά την αρχική νόσο τους. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων μεταξύ Ιουνίου 2020 και Ιανουαρίου 2021.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 52% από αυτούς πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα όσο πιο σοβαρή χαρακτήριζαν τη νόσο Covid-19 που είχαν περάσει, τόσο πιθανότερο ήταν να παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματά.

Στην πραγματικότητα, όσοι χαρακτήρισαν τη νόσο τους «κάπως σοβαρή» είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους την χαρακτήρισαν «καθόλου σοβαρή». Όσοι όμως την χαρακτήρισαν «πολύ σοβαρή» διέτρεχαν 5πλάσιο κίνδυνο.

Επιπλέον, όσο νεότεροι ήσαν οι αναρρώσαντες, τόσο πιθανότερο ήταν να πάσχουν από κατάθλιψη. Ανά δεκαετία, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 24%.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως οι άνδρες είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη έναντι των γυναικών. Η κατάθλιψη ήταν επίσης πιθανότερη στους αναρρώσαντες οι οποίοι είχαν επίμονους πονοκεφάλους.

Επικίνδυνος συνδυασμός

Τα ευρήματα αυτά δεν εξέπληξαν τους ειδικούς. «Το χρόνιο στρες από την πανδημία και η διαταραχή του κοινωνικού ιστού αποτελούν ούτως ή άλλως συνταγή για κατάθλιψη και άγχος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Roy Perlis, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ. «Ως φαίνεται, ο συνδυασμός τους με την οξεία νόσο αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο αυτό. Και όσο σοβαρότερη είναι η οξεία νόσος, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος».

Ο χρόνιος πόνος, εξ άλλου, είναι γνωστή αιτία κατάθλιψης, καθώς διαταράσσει την καθημερινότητα και την ζωή των πασχόντων.

Ο Dr Perlis τόνισε πως η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν πως η νόσος Covid είναι η αιτία της κατάθλιψης. Μπορεί όμως κάλλιστα να επιβαρύνει ανθρώπους που ήδη ήταν ευάλωτοι στην κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να επιβαρύνει ανθρώπους οι οποίοι ήδη είχαν κάποια καταθλιπτικά συμπτώματα εξαιτίας της όλης κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση «η κατάθλιψη είναι αντιμετωπίσιμη νόσος. Επειδή αυτή την περίοδο τα κρούσματά της είναι πάρα πολλά, είναι απαραίτητο να έχουν όλοι οι πάσχοντες πρόσβαση στους ειδικούς», τόνισε ο καθηγητής. «Όλοι πρέπει να αξιολογούνται ώστε να εξακριβώνεται η αιτία της κατάθλιψης και να αντιμετωπίζεται εγκαίρως».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

                                                              Πηγή: iatropedia.gr

Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget