PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Αλλάζει το lockdown: Τα 4 «έξυπνα» μέτρα που έχουν κλειδώσει – Οι ημερομηνίες

Αλλάζει το lockdown : Τα 4 «έξυπνα» μέτρα που έχουν κλειδώσει - Οι ημερομηνίες

Να γίνουν πιο «έξυπνα» τα μέτρα περιορισμού προτείνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού φαίνεται να έχει «κλειδώσει» από την κυβέρνηση, παρά τα αυξημένα κρούσματα των ημερών. Μάλιστα, σήμερα περιμένουμε τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για να γίνουν σαφείς οι επιστημονικές κατευθύνσεις για τον τρόπο που θα «χαλαρώσουν» τα μέτρα.

Οι περισσότερες φωνές επιστημόνων συμφωνούν ότι στην παρούσα φάση είναι πάρα πολύ μεγάλο το ρίσκο για μεγάλη χαλάρωση και εκτενές άνοιγμα κλάδων της οικονομίας. «Μια χαλάρωση μέτρων αυτή τη στιγμή με πάνω από τρεις χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, δεν ενδείκνυται», σχολιάζει στο TyposThes ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας.

«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μια διαφοροποίηση σε συγκεκριμένα μέτρα για να γίνουν πιο “έξυπνα” ή αποτελεσματικά», συμπληρώνει ο κ. Νίτσας και προτείνει την αύξηση των ωρών κυκλοφορίας ειδικά τα σαββατοκύριακο, για να μην παρατηρείται συνωστισμός συγκεκριμένες ώρες πριν την απαγόρευση.

«Η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα νοσοκομεία της, η πίεση είναι τεράστια. Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ακόμη πρόβλημα, όμως τις επόμενες μέρες το σύστημα υγείας της πόλης είναι πολύ πιθανό αν δεν προσέξουμε, να αντιμετωπίσει πρόβλημα», ολοκληρώνει. 

Τα 4 μέτρα χαλάρωσης που έρχονται

Με τέσσερα μέτρα χαλάρωσης του lockdown σκοπεύει να «αποσυμπιέσει» την κοινωνία η κυβέρνηση, κατόπιν και της σημερινής εισηγήσεως των ειδικών επιστημόνων μέσω της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα, οι τελευταίες πληροφορίες του TyposThes αναφέρουν πως θα πρόκειται για ένα μείγμα μέτρων που θα επιφέρει μεν χαλάρωση για τους πολίτες, δίχως όμως να προκαλέσει την επιδείνωση του ήδη επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου ανά τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes, η χαλάρωση των μέτρων θα περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική, ασχέτως της «ζώνης» κινδύνου με οριζόντιο τρόπο (σ.σ. αυτή τη στιγμή Θεσσαλονίκη και Αττική είναι στο «βαθύ κόκκινο»).

Τα τέσσερα αυτά μέτρα χαλάρωσης θα είναι τα εξής:

  1. Αλλαγή για την απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 19.00 στις 21.00.
  2. Κατάργηση της απαγόρευσης κίνησης με ΙΧ αυτοκίνητο όταν στέλνουμε το SMS με κωδικό «6» για σωματική άσκηση.
  3. Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής στις 22 Μαρτίου υπό τα γνωστά αυστηρά υγειονομικά μέτρα που ούτως ή άλλως τηρούνται σε αυτούς τους χώρους.
  4. Άνοιγμα για αρχαιολογικούς χώρους, ώστε οι πολίτες να πραγματοποιούν επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους.

Χειρότερα είναι τα νέα για το λιανικό εμπόριο, καθώς φαίνεται πάει μία εβδομάδα πίσω το ενδεχόμενο άνοιγμα, καθώς θα συζητηθεί η επανέναρξη λειτουργίας τους για τις 29 Μαρτίου. Τα σχολεία, παράλληλα, πάνε ακόμη πιο πίσω, καθώς προς ώρας φαντάζει αδύνατο να ανοίξουν εντός Μαρτίου και πιθανότατα το άνοιγμα θα αποφασιστεί για αρχές ή μέσα Απριλίου. Στα μέσα με τέλη Απριλίου θα υπάρξει απόφαση και για το άνοιγμα της εστίασης.

Μείωση του ιού 41% στα λύματα σε μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Σταθεροποιητική αποτυπώνεται η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου:

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 15/03 και της Τρίτης 16/03 είναι

-Σταθερή (αύξηση μόλις 2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 12/3 και της Κυριακής 14/3.

-Μειωμένη κατά 41% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 8/3 και Τρίτης 9/3.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου των τελευταίων δύο ημερών είναι πιο κοντά στα επίπεδα των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου και πάντως οι καθημερινές μετρήσεις δεν συνηγορούν προς μία εικόνα εκρηκτικής αύξησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Όπως, άλλωστε, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων που συντονίζει ο ΕΟΔΥ και στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του ΑΠΘ, την προηγούμενη εβδομάδα (8-14/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021, εικόνα που επίσης δε συνάδει με μια δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

«Παρά την μέση εβδομαδιαία αύξηση στο ιικό φορτίο μεταξύ των δύο τελευταίων εβδομάδων, στις πρόσφατες δύο μετρήσεις αυτής της εβδομάδας παρατηρείται μια τάση μερικής αποκλιμάκωσης ή σταθεροποίησης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «σε απόλυτα μεγέθη, ακόμη βρισκόμαστε σε υψηλές τιμές ιικού φορτίου και αυτό προβληματίζει αν σκεφτούμε ότι βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας».

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο και αν δεν προσέξουμε μπορεί να βρεθούμε σύντομα σε επίπεδα συναγερμού, δεδομένου και ότι η σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου έχει αρχίσει να μεταφέρεται ως πίεση και στα νοσοκομεία της πόλης», πρόσθεσε ο κ. Παπαπϊωάννου.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε σημαντική διακύμανση στη συγκέντρωση των αιωρούμενων στερεών στα λύματα καθώς και σε άλλες φυσικοχημικές παραμέτρους που επηρεάζουν την προσρόφηση θραυσμάτων του ιού στους πόρους των αιωρούμενων στερεών. Οι παράμετροι αυτές είναι ικανές να αλλοιώσουν τις τιμές του ιικού φορτιού και για αυτό λαμβάνονται υπόψη από την ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στον εξορθολογισμό των μετρήσεων που γίνεται στο τμήμα Χημείας ΑΠΘ», διευκρίνισε η Δρ. Μαρία Πεταλά, από το Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, που είναι το εργαστήριο υποδοχής, προεπεξεργασίας και μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων στα δείγματα λυμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget