PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Αρνί ή κατσίκι? - Ποιες οι διαφορές τους και πoιο είναι πιο υγιεινό

Αρνί ή κατσίκι
? - Ποιες οι διαφορές τους και πoιο είναι πιο υγιεινό

Το Πάσχα ήρθε και είναι η ώρα να ψήσουμε το κρέας. Και εκεί το κοινό διχάζεται: Αρνάκι ή κατσικάκι; Το κατσικίσιο κρέας έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με κάποιους να το αποκαλούν πιο υγιεινή εναλλακτική λύση αντί του αρνιού. Ποιο είναι τελικά πιο νόστιμο, ποιες οι διαφορές τους και ποιο είναι πιο υγιεινό;

Αρνί ή κατσίκι, ιδού η απορία

Η κύρια διαφορά μεταξύ κατσικιού και αρνιού έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Το κατσίκι έχει λιγότερα λιπαρά από το αρνί, γεγονός που το κάνει πιο άπαχο κρέας. Αυτό κάνει πιο σκληρό το κρέας του κατσικιού, το οποίο είναι ιδανικό για μεθόδους αργού μαγειρέματος.

Οι κύριες διαφορές που κάνουν το αρνί και το κατσίκι, δύο πολύ διαφορετικούς τύπους κρέατος, είναι τρεις:

Διατροφική αξία

Το κατσικίσιο κρέας θεωρείται ευρέως πιο υγιεινό από το αρνί. Σε σύγκριση με το πρόβειο κρέας, το κατσίκι είναι χαμηλότερο σε χοληστερόλη, κορεσμένα λίπη και θερμίδες. Στην πραγματικότητα, είναι χαμηλότερo σε χοληστερόλη από άλλα κρέατα, όπως το βοδινό, το χοιρινό, ακόμη και το κοτόπουλο.

Ναι, ακόμα και κοτόπουλο. Ωστόσο, το θρεπτικό περιεχόμενο της κατσίκας δεν σταματά εκεί.

Έχει επίσης απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και περιέχει ακόμη περισσότερο σίδηρο από το βόειο κρέας.

Συνολικά, αυτό κάνει το κατσίκι πιο άπαχο κρέας από το αρνί:

Μια μερίδα 100 g κατσίκι

Λιπαρά: 3 g

Πρωτεΐνη: 27 g

Θερμίδες: 143

Χοληστερόλη: 75 mg

Σίδηρος: 3,7 mg

Μια μερίδα 100 gr αρνί

Λιπαρά: 21 g

Πρωτεΐνη: 25 g

Θερμίδες: 294

Χοληστερόλη: 97 mg

Σίδηρος: 1,9 mg

Λιπαρά

Τα περισσότερα κομμάτια αρνιού περιέχουν περισσότερο λίπος, από το κατσίκι. Αυτό γίνεται εμφανές από την ποσότητα που μπορείς να δεις σε όλη την επιφάνεια του αρνιού. Είναι τα λευκά σημάδια και οι κηλίδες λίπους που φαίνονται κατά μήκος της επιφάνειας του κρέατος.

Γεύση

Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά στο κατσίκι, το καθιστά πιο σκληρό στο μάσημα από το πρόβειο κρέας, αλλά οι διαφορές στη γεύση εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την απλή υφή. Το κατσίκι είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το αρνί και μπορεί να έχει μια πιο παιχνιδιάρικη γεύση.

Aυτό συνήθως εξαρτάται από τον τρόπο προετοιμασίας του. Εάν το καπνίζεις, αυτή η γλυκιά γεύση θα πρέπει να κλειδώσει στο κρέας, αλλά αν το ψήσεις στη σχάρα, μπορεί να χάσει λίγο από αυτή και να γίνει πιο σκληρό.

Σχετικά με το κατσικίσιο κρέας

Το κατσικίσιο κρέας είναι ένα κόκκινο κρέας που έχει λίγο ορατό λίπος στην επιφάνειά του και το χρώμα του κυμαίνεται από ένα πολύ ανοιχτό ροζ έως ένα βαθύ έντονο κόκκινο. Αυτό το κάνει ιδανικό για χαμηλό και αργό μαγείρεμα και κάπνισμα.

Καθώς ψήνεται αργά, το λίπος λιώνει και εμπλουτίζει τη σάρκα του κρέατος με γεύση και χυμό. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κρέατος προέρχεται από νεαρά κατσίκια για να είναι όσο το δυνατόν πιο τρυφερό και ζουμερό. Αυτό είναι που το κάνει εξαιρετικό για μπάρμπεκιου και έχει μια πραγματικά λεπτή γεύση.

Εάν προέρχεται από κατσίκι που δεν έχει ευνουχιστεί, τότε το κρέας τείνει να είναι πιο σκληρό και πιο σφιχτό και έχει πιο έντονο άρωμα και γεύση.

Σχετικά με το αρνίσιο κρέας

Το αρνί είναι ένα κόκκινο κρέας, που ποικίλλει από ανοιχτό ροζ χρώμα έως ανοιχτό κόκκινο. Το κρέας μπορεί να προέρχεται από πρόβατα στον πρώτο χρόνο ζωής τους. Αν το κρέας του αρνιού έχει πιο σκούρο χρώμα, αυτό είναι συνήθως σημάδι ότι το ζώο ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Το νεότερο αρνί είναι πιο τρυφερό, γεγονός που το κάνει πιο περιζήτητο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι συνήθως είναι και πιο ακριβό από το μεγαλύτερο αρνί.

Οι ορολογίες που θα συναντήσεις στα αμνοερίφια

Γάλακτος: Πρόβατο ή το κατσίκι έως 2 μηνών

Αρνί: Πρόβατο έως 8 μηνών

Ζυγούρι: Πρόβατο 8-14 μηνών που δεν έχει τεκνοποιήσει ακομα

Κριάρια: Τα ώριμα αρσενικά πρόβατα

Προβατίνες: Τα ώριμα, θηλυκά πρόβατα

Κατσίκι: Κατσίκι μέχρι 8 μηνών

Γίδα: Κατσίκι από 1 έτους και πάνω

Πώς να μαγειρέψεις το κατσίκι

Το κατσικίσιο κρέας δεν έχει πολλά λιπαρά και ορατά λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι αν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να γίνει σκληρό. Είναι πολύ πιο κατάλληλο για να μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα.

Αυτό θα βοηθήσει στο να διατηρήσει την υγρασία του, παραμένοντας τρυφερό. Γι’ αυτό συχνά βλέπουμε κατσίκι να σερβίρεται σε μαγειρευτά, καθώς η προσέγγιση αργού μαγειρέματος, αναδεικνύει καλύτερα τη γεύση του κρέατος. Αν θέλεις να το ψήσεις στη σχάρα, προτίμησε να το μαρινάρεις.

Αυτό θα σε βοηθήσει να μην στεγνώσει πολύ γρήγορα.

Πώς να μαγειρέψεις το αρνί

Το αρνί έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε λίπος από το κατσίκι, επομένως αντέχει στο ψήσιμο σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Μια προειδοποίηση όμως. Η γεύση του λίπους στο αρνί τείνει να είναι πιο παιχνιδιάρικη και πιο βαθιά στη γεύση. Εάν αυτό δεν είναι στις γευστικές σου προτιμήσεις, προσπάθησε να αφαιρέσεις λίγο από το λίπος πριν το μαγείρεμα.

Το αρνί είναι φανταστικό ψητό στο φούρνο, στα κάρβουνα, αλλά και στην κατσαρόλα.

Διαφορετικά κομμάτια αρνιού έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά αν επιλέξεις κομμάτια με αρκετό λίπος, αυτά θα είναι τέλεια για ψήσιμο στα κάρβουνα. Για παράδειγμα τα αρνίσια παϊδάκια, μπορούν να ψηθούν άψογα στη σχάρα. Αντίθετα, το αρνίσιο μπούτι είναι άπαχο και περιέχει πολύ λιγότερο λίπος.

Αυτό τα κάνει καλύτερα για αργό ψήσιμο ή μπάρμπεκιου.

Το μαρινάρισμα θα βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση, να διατηρήσει το κρέας την κατάλληλη υγρασία.

Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget