PieriasNews - Τα Νεα Της Κατερίνης & Της Πιεριας

Ότι Συμβαίνει Τώρα...Ολες Οι Ειδήσεις Με Ένα Κλικ...Συνεχής ενημέρωση





Black Friday - Πώς βγήκε το όνομα Black Friday -Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά...

Black Friday - 
Πώς βγήκε το όνομα Black Friday -Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά...

Μια εκδοχή για το όνομα Μαύρη Παρασκευή είναι η ερμηνεία που πρότεινε η αμερικανική εφημερίδα «Philadelphia Inquirer».
Τη δεκαετία του '50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη των μαγαζιών. Και επειδή την εποχή εκείνη ξεκινούσαν οι εκπτώσεις που συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα, ήταν η τελευταία ημέρα που τα μαγαζιά σημείωναν χασούρα. 
Μια άλλη εκδοχή που φαίνεται να είναι η επικρατέστερη θέλει τον όρο «Μαύρη Παρασκευή» να χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Επειδή εκείνη την ημέρα γινόταν ένας αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου και υπήρχε πολύ κίνηση, είτε γιατί είχαν πολύ δουλειά είτε γιατί οι διαρρήκτες βρίσκαν ευκαιρία να δράσουν, ονόμασαν την ημέρα Μαύρη Παρασκευή. Αν υπήρχε και ρατσιστικό υπονοούμενο είναι άγνωστο.
Μια τρίτη εκδοχή εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance». Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή, που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.

Πώς βγήκε το όνομά της

Ο όρος "Μαύρη Παρασκευή" (όπως χρησιμοποιείται σήμερα) προήλθε από τη δεκαετία του 1950 στη Φιλαδέλφεια, όπου ο ποδοσφαιρικός αγώνας Στρατού και Ναυτικού πραγματοποιείται συνήθως το Σαββατοκύριακο του Σαββάτου των Ευχαριστιών.
Όταν οι επισκέπτες και οι τουρίστες που έρχονταν για να δουν τον αγώνα εισέβαλλαν στην πόλη για βόλτα και ψώνια, οι αστυνομικοί της Φιλαδέλφειας που έπρεπε να περιπολούν για να ελέγχουν τα πλήθη ονόμαζαν τη μέρα με αμηχανία "Μαύρη Παρασκευή".

Η Βlack Friday σήμερα
Κατά την τελευταία δεκαετία, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της βίας εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τα θύματα θανάτου της Μαύρης Παρασκευής, υπήρξαν 10 θάνατοι και 111 τραυματισμοί που συνδέονται άμεσα με τις αγορές της Μαύρης Παρασκευής από το 2006. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος της WalMart ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου, έχουν γίνει δεκάδες ληστείες στα πάρκινγκ, κλοπές καταστημάτων, πυροβολισμοί και ένα γενικό χάος.  Αν και ο κλάδος μαθαίνει συνεχώς από λάθη του παρελθόντος για να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες, παραμελεί κρίσιμα ζητήματα ενέργειας, κινητικότητας και υγείας. Πίσω από τη Μαύρη Παρασκευή, η υποδομή που καθιστά όλες αυτές τις διαδικτυακές αγορές δυνατές, είναι τεράστια - τα επιπλέον φορτηγά παράδοσης προσθέτουν έξτρα κίνηση στους ήδη μπλοκαρισμένους δρόμους και οι οδηγοί υποφέρουν από άγχος και κόπωση.
Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι παράγοντες που αυξάνουν τη βιασύνη των αγορών: Είναι μεγάλη η έκπτωση; Είναι δημοφιλές προϊόν; Είναι αποκλειστική έκπτωση; Κάθε φορά που η απάντηση είναι "ναι", η ζήτηση αυξάνεται.
Στον εγκέφαλό μας, έχουμε κάποιες δομές που ονομάζονται "σύστημα ανταμοιβής". Όποτε ενεργοποιούνται αυτές οι δομές, ενεργοποιούνται διαφορετικές ομάδες νευρώνων. Αυτό διεγείρει ένα ευχάριστο συναίσθημα. Και αυτό το συναίσθημα είναι τόσο δυνατό που ο εγκέφαλός μας τείνει να ξεχνά τα πάντα σε εκείνη τη στιγμή.
"Σε σύγκριση με τις κανονικές τιμές, οι λέξεις όπως «έκπτωση» ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής πολύ περισσότερο. Για να το αντισταθμίσουμε, έχουμε περιοχές στον εγκέφαλό μας που υποτίθεται ότι θα μας εκλογικεύσουν τις επιυμίες μας και θα εξορθολογίσουν εάν η αγορά είναι απαραίτητη ή όχι. Αλλά όταν αντιμετωπίζουμε εκπτώσεις, αυτή η περιοχή σχεδόν, απενεργοποιείται", λέει ο Καθηγητής και νευροεπιστήμονας, Christian Elger. "Είναι σαν ναρκωτικά".
Τι να κάνετε: Δύο πράγματα είναι σημαντικά. Πρώτα, αφιερώστε λίγο χρόνο πριν αγοράσετε πραγματικά το προϊόν. Κλείστε τον υπολογιστή ή σε περιόδους κανονικότητας και όχι lockdown βγείτε από το μαγαζί. Αυτό δίνει στο λογικό μέρος του εγκεφάλου χρόνο για να υπολογίσει την αναγκαιότητα. Μετά από 30 λεπτά, πιθανότατα δεν θα θέλετε ούτε τα μισά από αυτά που είχατε αρχικά στο καλάθι αγορών σας. Ακόμη το online shopping ξεγελάει τον εγκέφαλο. Εκείνη τη στιγμή, δεν αισθάνεστε ότι ξοδεύετε. Ο λογαριασμός έρχεται ένα μήνα αργότερα και οι άνθρωποι έχουν σχεδόν ξεχάσει τα χρήματα που ξόδεψαν.


Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget